Društvo

SLAVKOVIĆ: Nije bilo nenamenskog trošenja para

Rukovodstvo grada se oglasilo povodom izveštaja Državne revizorske institucije o nenamenskom trošenju 1,6 milijardi dinara iz budžeta za 2014. godinu.
Prema rečima zamenika gradonačelnika Ljubivoja Slavkovića Odzivni izveštaj koji je grad uputio DRI, sadrži odgovore na sve oblasti koje su revizirane novembra prošle godine.

 

Kako navodi, nije bilo nikakvih zloupotreba ili nenamenskog trošenja para, već su se nepravilnosti u trošenju budžeta dogodile zbog “neažurnosti gradske administracije”.

“95 odsto grešaka su administrativne i knjigovodstvene prirode. Mnoge stvari nisu knjižene, a mnoge su neblagovremeno dostavljane. Polovinu tih nepravilnosti smo već otklonili. Tek na moju intervenciju Uprava za finansije je prihvatila da radi po Zakonu o finansijama i knjigovodstvu i da se svi računi koji dospeju proknjiže tokom kalendarske godine, a da se plaća onoliko koliko može ”, tvrdi Slavković.

On je dodao da su za ovakvu situaciju odgovorne gradske Uprave, a ponajviše Uprava za finansije.

“Kada dobijemo odgovor na Odzivni izveštaj od DRI preduzećemo konkretne mere i sankcionisćemo odgovorne načelnike uprava. Ja sam, do sada, bio za smenu 5 načelnika – Uprava za obrazovanje, imovinu, planiranje i izgradnju, kulturu i dečju zdravstvenu zaštitu. U ovim upravama je bilo velikih problema, ali nisam imao podršku Gradskog veća za smene”, ističe Slavković.

Najavio je i uvođenje interne revizije i rekao da je poslednje dve godine budžetska inspekcija radila svoj posao.

“Ozbiljno se razmišlja o uvođenju jedinstvene uprave kao u Beogradu i da imamo jednog načelnika. Mislim da bi tako grad funkcionisao mnogo bolje ali bi trebalo da se nađe neko ko ima petlju, snagu i živaca da bude na čelu uprave”, kaže Slavković.

Zakonski rok za završetak završnog računa budžeta za 2015. godinu je 31. mart, a Slavković kaže da će on do tada biti završen.

Da podsetimo, Udruženje predsednika skupština stanara je pre dva dana podnelo krivične prijave protiv 12 gradskih funkcionera zbog nenamenskog trošenja budžeta. Slavković je taj postupak prokomentarisao nepravilnom procedurom Udruženja prilikom registrovanja u APR-u.

“Kad se predsednici skupština stanara nauče da naprave statut i kada nauče abecedu prava, onda će da znaju kada može da se piše krivična prijava”

Slavković je rekao i da Udruženje ne može da ima praznu stolicu u Nadzornim odborima javnih preduzeća “dok je on tu”.

“Oni su porasli u neformalnu političku grupu koja hoće sa ulice da kroji vlast”, dodao je on.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com