DruštvoEkonomija

Sudski sporovi za nepravilnosti nastale i pre više od 50 godina prete Nišu

Po raznim osnovama Grad Niš je tužen u ukupnom iznosu od 6,7 milijardi dinara, objavila je Državna revizorska institucija u izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja zavšnog računa budžeta Grada Niša za 2018. godinu. U izveštaju DRI je iznela još neke primedbe, koje se uglavnom odnose na knjigovodstvene propuste i dala mogućnost da Grad to ispravi. Ti propusti su rešivi i ne prave toliki problem Gradu, kažu u Gradskoj upravi u Nišu. Zabrinjavajući su međutim sudski sporovi, zbog kojih gradska kasa može da ostane prazna.

Sudski sporovi koji se vode protiv grada uglavnom se vuku dugi niz godina saznaju Niške Vesti. Sigurno Grad neće izgubiti po svim tužbama, ali ukoliko izgubi makar neki spor biće to težak udar na budžet Niša.

Kako saznajemo u Gradskoj upravi i Javnomm gradskom pravobranilaštvu, radi se uglavnom o sporovima koji su nastali u ranijem periodu. Jedan od njih protiv grada vode naslednici nekadašnje firme PIK Niš, koja je imala imovinu širom Niša još pre 50 godina. Sada su tu zgrade i drugi objekti, ali i tužba.

“Oni od grada potražuju 2,5 milijardi dinara”, kaže izvor Niških Vesti.

Čak 10 miliona evra odštete od Grada zahteva prevoznik Veritimo.

“On je tužio Grad i potražuje oko 1,4 milijardi dinara za nadoknadu štete. Ta tužba se odnosi na period 2007.-2008. godina, kada je neposrednom pogodbom sa tadašnjim gradonačelnikom obavljao gradski prevoz u Nišu. ”, kažu u Gradskj upravi i dodaju da su mnogi od zahteva ipak i neopravdani pa očekuju da Sud neće presuditi u njihovu korist.

Tu su i sudski sporovi u kojima građani traže odštetu za asfaltiranje ulica bez obavljene prethodne faktičke eksproprijacije zemljišta.

“Samo po tužbama za bezakonito građenje ulica u Nišu, Grad je do sada na izgubljenim sudskim sporovima platio 3,5 milijardi dinara. U ranijem periodu je veliki broj ulica asfaltiran, a da pre toga sa vlasnicima nije postignut dogovor i nisu isplaćeni. Ono što zabrinjava je što mi u ovom trenutku nemamo tačan podatak koliko je stanovnika i za koji iznos tužio grad, jer tužbe i za ono što je rađeno u ranijem periodu stižu i sada”, objašnjavaju u Gradskoj upravi.

Mnoga od tih izuzetih zemljišta nisu zaista izuzeta, već su mnogi stanovnici u toku ortofoto snimanja grada pomerali pločice i povećavali svoja dvorišta, tako da su na taj način prisvajali i deo ulice. Sada za taj deo tuže grad. Grad je u to vreme uložio 10.000 prigovora, ali su oni političkom odlukom povučeni. Sada grad plaća štetu te političke odluke iz 2010. godine, kažu u Gradskoj upravi.

Nezvanično saznajemo da su i advokati to videli kao dobar vid zarade, pa idu od naselja do naselja, proveravaju podatke iz Katastra u ulicama koje su asfaltirane i predlažu građanima da tuže grad, a za dobijeni spor uzimaju procenat.

Zato u Gradskoj upravi ističu da od 2014. godine ni jedna ulica, niti bilo šta drugo u Nišu nije rađeno bez građevinske dozvole.

Sa druge strane, dodaju u Gradskoj upravi da i Grad Niš vodi sporove u iznosu od blizu milijardu dinara. Radi se uglavnom o sporovima u kojima grad tuži invenstitore za propale invensticije.

Budžet za izgradnju Grada Niša u ovoj godini iznosi 2 milijarde. Sa novcem koji je morao da plati zbog izgubljenih sudskih sporova i sa tužbama koje tek prete Gradu, Niš bi mogao da ima budžet da gradi još narednih 5 godina. To jeste opomena Gradu, uprkos tome što su svi ti problemi nastali u nekim prethodnim vlastima, ističu u Gradskoj upravi, ali dodaju da na greškama treba da se uči kako bi se sprečilo da se takve stvari više nikada ne ponavljaju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button