Ekonomija

Pri kraju eksproprijacija zemljišta na trasi železničke obilaznice

Član radne grupe Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Ljubivoje Slavković rekao je da se na trasi železničke obilaznice oko Niša privodi kraju eksproprijacija zemljišta, dok bi eksproprijacija objekata trebalo da počne za mesec i po do dva.

“Eksproprijacija zemljišta i objekata na trasi železničke obilaznice oko Niša trebalo bi da bude kompletno završena do marta naredne godine i tada Železnice Srbije treba da daju zadatak projektantu da izradi projekat obilaznice”, rekao je on.

Slavković je podsetio da je eksporprijacijom obuhvaćeno pedesetak objekata i 1.743 parcela na zemljištu od 100 hektara, koje je 65 odsto u državnom, a 35 odsto u privatnom vlasništvu.

“Postupak eksproprijacije trebalo bi da bude završen za još svega dvadesetak parcela. Vlasnicima zemljišta već je isplaćeno nekoliko stotina miliona dinara, odnosno trećina od ukupno 14 miliona evra koliko je predvidjeno za tu namenu”, dodao je Slavković.

Prema njegovim rečima, od pedesetak objekata na trasi nove obilaznice, petnaestak su domaćinstva, tri su firme, dvadesetak su pomoćni objekti i sedam objekata su vikendice.

“Najveći problem je eksproprijacija 11 stanova u zgradi na ulazu u Niš koju je izgradila Mašinska industrija. Neke od porodica koje stanuju u tim stanovima nisu vlasnici stanova i grad će morati da izmiri obaveze prema MIN Holdingu, da bi im omogućili da zaključe ugovore o otkupu stanova. Time stvaramo uslove da udju u proces eksproprijacije”, rekao je Slavković.

On je dodao da će vlasnici čije će kuće i stanovi biti srušeni dobiti novac da sami reše svoje stambeno pitanje i u toku je izrada plana raseljavanja ljudi.

“Veštačenje je vrlo korektno uradjeno i za stanove na toj lokaciji biće isplaćeno više od 600 evra po kvadratu. Za eksproprijaciju objekata predvidjeno je ukupno dva i po miliona evra”, rekao je Slavković.

Kako je istakao, sve obaveze oko eksprorpijacije koje je gradska vlast preuzela uradjene su na vreme i korektno, a sada su na potezu Železnica Srbije i Ministarstvo gradjevinarstva da odrede kada će biti početak radova.

Slavković je podsetio da je izgradnja 22 kilometra duge železničke obilaznice oko Niša deo jedinstvenog projekta rekonstrukcije i modernizacije pruge Niš-Dimitrovgrad.

Železnice Srbije nedavno su saopštile da će do 2023. godine biti završena modernizacija i elektrifikacija pruge Niš – Dimitrovgrad i da će do tada gotova i železnička obilaznica oko Niša, čime će biti stvoreni uslovi da se pruga nakon više decenija čekanja izmesti iz centra grada.

Prema ranijim najavama predstavnika grada, radovi na obilaznici oko Niša trajeće dve godine a koštaće oko 90 miliona evra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com