U fokusu

Trgovci traže da ne rade nedeljom

Sindikati najavljuju inicijativu za zakonsku zabranu rada u trgovinama poslednjeg dana u sedmici: Nije atak na poslodavce, promet u radnjama neće trpeti. Poslodavci: Moguće tek kada naš prosek zarada bude od 800 do 900 evra

NEDELjA bi za sve srpske trgovce mogla da postane neradni dan ukoliko nadležni prihvate inicijativu Samostalnog sindikata trgovine da se zakonom reguliše zabrana rada na ovaj dan u sedmici. Iako bi mnogi zaposleni odahnuli, ekonomske računice govore da bi ovakav potez smanjio broj radnika u ovom sektoru za oko osam odsto, a država bi izgubila dobar deo finansijkog kolača zvanog PDV.

Prema podacima sindikata, u srpskim trgovinama radi od 190.000 do 200.000 zaposlenih, a ovim poslom se uglavnom bave žene. Njihove plate niže su od republičkog proseka i iznose oko 29.000, dok kasiri, magacioneri i izlagači robe u ozbiljnim trgovinskim lancima jedva prihoduju oko 23.000 dinara. Oni zaposleni u privatnim piljarnicama prime daleko manje, a uz to mnogi nisu ni prijavljeni.

– Većina ne zna šta znači praznik, a kamoli uvećana dnevnica za rad na taj dan – kaže Radoslav Topalović, predsednik Samostalnog sindikata trgovine Srbije. – Samo tamo gde su sindikalno organizovani, za rad nedeljom i državnim praznikom dobiju uvećanje od 26 odsto. Iako je radna nedelja u Srbiji 40 sati, mnogi rade i više, vikend ne postoji, a onda dobiju, recimo, slobodan utorak.

Po mišljenju našeg sagovornika, ako želimo u Evropsku uniju, onda bi trebalo da ukinemo rad nedeljom i uvedemo da tada rade samo specijalizovane trgovine.

– Ovaj predlog nije nikakav atak na poslodavce. Mislim da ne bi trgovci trpeli zbog toga i promet ne bi opao – kaže Topalović. – U većini trgovina praksa je da se umesto uvećane dnevnice dobija slobodan dan.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku smatra da rad nedeljom nije potpuno isplativ ni trgovcima, jer za to treba da angažuju dodatnu radnu snagu, moraju da izdvoje više novca za račune za struju, održavanje objekata.

Opširnije na Večernje Novosti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com