Društvo

Ukinute radne knjižice!

Od Nove godine radna knjižica više nije validan dokument u Srbiji, a umesto nje podaci o svim zaposlenima u jednom preduzeću biće u elektronskim bazama podataka poslodavaca, PIO fonda i centralnom registru.

To je propisano izmenama i dopunama Zakona o radu iz jula 2014. koje su stupile na snagu 1. januara.

U Ministarstvu rada kažu za “Večernje novosti” da je ova izmena usvojena na inicijativu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Zakonom o radu je predviđeno donošenje pravilnika o elektronskom zapisu podataka iz radnih odnosa jer je već uspostavljen i funkcioniše Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, kojem se, u skladu sa zakonom, obavezno prijavljuju i odjavljuju zaposleni sa osiguranja po bilo kom osnovu.

Ivan Radak iz NALED-a objašnjava da je radna knjižica dokument koji je već godinama suvišan i radnicima i poslodavcima, jer sve postoji u elektronskim bazama podataka. “One su za poslodavce samo predstavljale trošak, a njihovim povlačenjem svi će morati da pređu na elektronske baze podataka. Naš predlog je da se ukinu i zdravstvene knjižice, jer su i one nepotreban dokument”, kaže Radak i dodaje da će se na taj način uštedeti na birokratiji koja po njemu, odnosi 1, 3 milijarde godišnje.

Sa druge strane, iz Saveza samostalnih sindikata Srbije ocenjuju da Srbija kao društvo nije spremna za ovakav potez i ne razumeju razloge za ukidanje radnih knjižica.

“Na tržištu rada mnogo je ljudi s niskim kvalifikacijama i u godinama u kojima je teško da se prilagode na nove tehnologije. Činjenica je da je radna knjižica do sada služila samo za upisivanje radnog staža i da vam poslodavac udari pečat, ali nije bila garancija i da vam je za upisani staž uplatio doprinose. Davala je, međutim, sigurnost, kao i ugovor o radu i na sudu je služila kao validan dokaz za upisane godine rada”, rekao je Zoran Mihajlović, potpredsednik sindikata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com