DruštvoStari Niš

VREMEPLOV: Kako su radnici EI na posao išli vozom u tri smene (FOTO)

Sa Železničke stanice, polazilo je dva lokalna voza koji su prevozili radnike do Elektronske industrije. Prvi jutarnji je polazio u 5.55, drugi u 6.10 časova, a radnike u drugoj i trećoj smeni, takođe je prevozilo dva voza do posla, piše Vukadin K. Dimitrijević.

Kako navodi, prvo stajaliste je bilo na Palilulskoj rampi odakle su pokupljani usputni radnici, drugo stajalište je bilo oko Vojne bolnice , tačnije u blizini naselja Crvena Zvezda.

Železnicka stanica Niš, 1979 godine; Foto: Vukadin K. Dimitrijević

„Na stanici Ćele Kula radnici su pratnili vagone i hitali na radnim mestima. Kompozicija je išla do stanice Niška Banja odakle se vraćala na stanicu Ćele Kula i ovde su u voz ulazili radnici koji su završavali smeni i vraćali se svojim kućama. Nekad su vagoni bili prepuni, radnici su visili na stepenicama kao grozdovi. Bilo je neko srećno vreme kad je Niš imao 70 000 industrijskih radnika, a 25 000 njih je radilo u Elektronskoj industriji, jugoslovenskom gigantu. Odavno više nema lokalnih vozova, a hale u krugu EI su oronule zarasle u korov“, napisao je Dimitrijević na fb stranici „Niš i oni koji ga vole“.

Elektronska industrija Niš (EI) nastala je 1948. godine. Tabla na kojoj je pisalo „Dobro došli u Niš, grad elektronike“ godinama je pozdravljala one koji su dolazili u grad u kome su se svi ponosili Elektroskom industrijom.

Dok se sećamo nekih prošlih vremena ili kako ga mnogi nazivaju zlatnim, ostaje da vidimo da li će nekadašnji prostor EI postati prava indsutrijska zona kao nekada…

Bivša Elektronska – NOVA INDUSTRIJSKA ZONA? Dnevno na posao tamo odlazi 5.500 radnika

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com