Društvo

Univerzitetu u Nišu priznanje Evropske komisije

Univerzitet u Beogradu već nekoliko godina dobro je plasiran na međunarodnim rang listama. Univerzitet u Novom Sadu ima brojne startap i spinof kompanije. Univerzitet u Nišu, priznanje Evropske komisije. Sve to treba predočiti sadašnjim i budućim studentima, ali i resornom ministarstvu.

Za plasman na Šangajskoj listi, jednoj od lista za rangiranje univerziteta, bitan je naučnoistraživački rad. Zato se na Univerzitetu u Beogradu nadaju da će nov ciklus doprineti nešto boljem finansiranju istraživanja, jer je to preduslov za postizanje dobrih rezultata.

“Ukoliko to bude Univerzitet u Beogradu ima izgleda da ostane na Šangajskoj listi. Sledeće godine će skoro sigurno biti jer se gledaju rezultati iz prethodne godine, ali je veoma važno za budućnost da to finansiranje bude pre svega stabilo, i na neki neki način adekvatno”, ističe rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević.

Naučnoistraživački rad i rad sa studentima, međunarodni projekti i saradnja sa privredim, prioriteti su Univerziteta u Nišu.

“Univerzitet u Nišu ima želju da bude jedan od boljih univerziteta u Evropi. Na tome radimo i mi smo među prvim univerzitetima koji su dobili takozvanu Labelu koju dodeljuje Evropska komisija”, naglašava rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić.

Univerzitet u Novom Sadu će bolje promovisati svoja dostignuća. Rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić kaže da je taj Univerzitet postao prepoznatljiv po tome što ima 124 spinof i startap kompanije iz oblasti IT tehnologija.

“Očigledno je da naš univerzitet, a i naši univerziteti u Srbiji mogu da ponude vrlo kvalitetno obrazovanje koje omogućuje brzo zapošljavanje i sasvim pristojne zarade. Ali to treba predočiti onima koji te odluke treba da donesu”, ukazuje rektor Dušan Nikolić.

A od polovine januara akademska zajednica trebalo bi aktivno da se uključi u javnu raspravu o predlogu Zakona o regulisanim profesijama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com