Društvo

Niš centar kargo saobraćaja u regionu (FOTO)

Trgovinski avio letovi na relaciji Istanbul – Niš- Istanbul su jedini u regionu, jer Turkiš Ervejz nema kargo liniju iz Bugarske i Makedonije. Linija iz Niša pokrivaće ovaj deo Balkana, najavio je Mustafa Yaz regionalni direktor Turkiš erlajnza za Evropu.

 Sa aerodroma “Konstantin Veliki” od 17. oktobra saobraća redovna kargo linija sa Istanbulom, a letovi se obavljaju jednom nedeljno. Vrednost prevezene robe iz niške avio luke meri se onom sa beogradskog aerodroma.

Kargo saobraćaj između Niša i Istanbula odvija se jednim polaskom u toku nedelje. U slučaju veće potražnje, postoji mogućnost i za dodatnim letovima- dva do tri leta nedeljno. U prvoj fazi iz pravca Niša neće ići roba teža od 4000 tona, a ista količina stiže na niški aerodrom.

Niški aerodrom je drugi aerodrom po veličini u Srbiji posle beogradskog. Planirano je da  bude centar kargo saobraćaja za ovaj deo Evrope. Na taj način izvoznici će imati lakši put i brže će plasirati robu na tursko tržište“, rekao je Mustafa Yaz prilikom sletanja turskog aviona na niški erodrom.

Avioni turske kompanije lete na 290 destinacija u 117 zemalja sveta. U svojoj floti imaju 330 letelica prosečne starosti do sedam godina što je čini najmlađom flotom u Evropi. Zato i nosi epitet najboljeg avio prevoznika na svetu, istakao je Mahmet Alagos regionalni menadžer Turkiš ervejza za Srbiju.

Na avio kargo letu između Istanbula i Niša saobraćaće er basov avion 310 čija je nosivost 42 tone, dok će ako za to bude postojala potreba biti uključen i A 330 koji može da primi 62 tone.

„Za sada nema putničkih letova sa niškog aerodroma ka najvećem turskom gradu, ali se razmišlja da ih bude. U tom smislu radićemo sa Turističkom organizacijom grada Niša. postoji mogućnost da s eu Niš dovedu tur operateri kojima ćemo platiti prevoz, dok bi Niš mogao da pokrije ostatak troškova“, naglasio je Alagos.

Prvi komercijalni let na relaciji Istanbul-Niš- Istanbul priprema se dugo, tvrdi prvi čovek niškog aerodroma Vladica Đurđanović i dodaje da je to regionalni let koji će koristiti i zemlje u okruženju.

Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, ovaj dan smatra istorijskim za niški aerodrom,  jer je primio najveći avion Er Bas 330 koji Srbija koristi za letove do Njujorka. On je najavio da Niš radi na tome da uskoro dođe još neki turski investitor čime će se ekonomski pravci dalje razvijati.

„Ovaj događaj stavlja Niš u regionalni centar Jugoistočne Srbije i Balkana kada je u pitanju kargo saobraćaj. Na tome smo radili više od četiri meseca i trud se konačno isplatio“, naglasio je.

Iz pravca Niša put Istanbula izvoze se cigarete, električna i mašinska aparatura. Iz Bugarske će stizati farmaceutski proizvodi i mašine za igre na sreću, a Turci su zainteresovani da na svom tržištu imaju naše prerađeno voće i povrće.

 

[foldergallery folder=”images/galleries/turkish-cargo”]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com