Ekonomija

Nekad bilo, a sada se samo prisećaju: Nišlijama prazne kasice prasice

Širom sveta pa i u Srbiji obeležava se dan štednje. Banke imaju običaj da novorođenim bebama poklone simboličnu svotu novca kao dobar početak za predstojeće dane. Svetski dan štednje nas iz godine u godinu podseća koliko je bitno štedeti pa se tako mnoge banke u svetu odlučuju da ovih dana daju i povoljnije kamate na štednju.

Svetski dan štednje ustanovljen je 31. oktobra 1924. godine u Milanu, na prvom Međunarodnom kongresu štedionica. Banke širom sveta i skoro ceo vek kasnije, na ovaj dan nagrađuju svoje najvernije štediše i podsećaju koliko je finansijska sigurnost bitna.

stednja 01Značaj pojma štednja znale su i starije Nišlije koje se sa setom sećaju Titovog vremena kada su od svojih plata mogli da ostave neki dinar za crne dane. Sada o tome i ne razmišljaju jer su penzije dovoljne samo za račune.

“Sa 200 evra, kolika mi je penzije nema šanse da se štedi – da se plate režimski troškovi i ništa vam ne ostane. O štednji sada i ne razmišljam jer mi još krediti dolaze na naplatu. Nekada su banke bile sigurne, a sada te opterećuju nekim kamatama, troškovima. Ja sam četiri godine u penziji i muku mučim sa kreditom”, kaže Nišlija Miodrag Dinić.

“Ne štedim jer sam u minusu, ne mogu da se očitavim. Nekada sam i kuću gradio i radili i supruga i ja, odgajali decu, pomagala je i moja majka sa njenom penzijom, sada toga nema. Sada sa svojom penzijom ne mogu da uštedim ni dinara iako sam 26 godina u penziji, tu su unuci i moram njih da pomažem”, žali se Tomislav Glišić.

Za razliku do naših starijih sugrađana, mladi u Nišu do novca dolaze jedino od džeparaca koje im daju roditelji. U pomoć priteknu I bake I deke, ali se bez obzira na to teško odlučuju da novac ostave po strani. Dobijeno troše na izlaske i garderobu.

“Ne štedim jer volim da trošim. Novac dajem na izlaske, garderobu. Roditelji štede, ali ne u bankama, uglavnom novac ostaje u kući”, tvrdi student ekonomije Mihajlo Stojanović.

stednja 02“U kasicu prasicu ide neki sitan novac, dok veći uglavnom čuvam u novčaniku. Ničega se ne odričem zarad štednje, već ako nešto pretekne”, ističe studentkinja novinartsva Anđelija Marković.

Nedelja štednje u Srbiji traje od 31. oktobra do 7. novembra, dok mesec štednje traje do kraja novembra, a tada je tradicionalno i najpovoljnije da svoj novac stavite na štednju, jer su kamate najviše.

U Srbiji je 2001. godine na štednim računima građana bilo oko 348,3 miliona evra, 2008. oko 5,8 milijardi evra, a u septembru 2016 skoro devet milijardi evra. Stabilan rast štednje u Srbiji govori o poverenju u bankarski sistem i potrebi da se odvaja za “crne dane”, uprkos malim prosečnim platama i kupovnoj moći.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com