Društvo

Seoske kuće novi dom za 9 raseljenih porodica

Devet interno raseljenih porodica, koje godinama u Nišu žive kao podstanari dobilo je nove domove u niškim selima. Kuće u Velepolju, donjem Međurovu, Jelašnici, Mezgraji, Proseku, Sićevu, Trupalu, Supovcu i Sečanici su otkupljene kroz projekat koji sprovodi i većim delom finansira Komeserijat za izbeglice i migracije Republike Srbije. Vrednost projekta je nešto malo više od 10 miliona dinara, a Grad Niš učestvuje sa 10 odsto.

Biljana Kitić sa dvoje dece jedna je od raseljenih porodica sa Kosovog polja koja je 1999. godine izgubila brata i koji se vodi kao nestala osoba. Iste godine sa svojom decom se doselila u Niš. Svih prethodnih godina živela je kao podstanar, a sada će se useliti u kuću u Mezgraji.

„Zahvalna sam Komeserijatu i Gradu Nišu što će moja porodica trajno rešiti stambeno pitanje.Rodom sam iz Prištine, a živela sam na Kosovom polju“, kaže kroz suze Biljana.

Biljana Kitić

Biljana Kitić na potpisivanju Ugovora o otkupu seoskog domaćinstva u Mezgraji

Suze radosnice bile su i na licu Teute Ilić, koja je na potpisivanje Ugovora o dodeli pomoći za kupovinu domaćinstva sa okućnicom u Proseku povela i sina.

„Najsrećnija sam sada u životu i zahvalna što ćemo moj sin, suprug i ja rešiti stambeno pitanje“, kaže Teuta.

Ovo je drugi put da se otkupljuju kuće sa imanjem u niškim selima, kako bi se trajno rešio stambeni problem raseljenih koji su, silom prilika, morali da napuste svoje domove.

„Ukupan iznos paketa po domaćinstvu je 950 hiljada dinara. Iz republičkog budžeta preko Komeserijata za projekat dodele pomoći interno raseljenim licima izdvojeno je ukupno deset miliona dinara. Oni su sami našli svoja domaćinstva u niškim selima“, kaže većnica Tijana Đorđević Ilić.

Tueta Ilic

Tueta Ilić sa sinom na potpisivanju Ugovora o otkupu seoskog domaćinstva u Proseku

Iz Komesarijata najavljuju da će za nedelju dana biti raspisan javni poziv za još 30 porodica koje su izbegle sa prostora bivše Jugoslavije. Otkup 30 seoskih domaćinstava biće realizovan kroz Regionalni stambeni program u vrednosti od 330.000 evra.

„Zajedno sa Komeserijatom obezbedićemo još 30 kuća za naše sugrađane, da mogu da čuvaju svoje porodic, da ih stvaraju i proširuju“, rekao je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

U Komeserijatu za izbeglice i migracije kažu da je još 320 interno raseljenih porodica sa Kosova zainteresovano i iskazalo nameru da trajno budu stambeno zbrinute u Nišu, ali da je taj broj možda i veći jer nisu svi evidentirani.

„Dva puta godišnje se objavljuju pozivi za konkretan porjekat, a prošle godine je osam porodica dobilo novi dom u niškim selima“, kaže poverenik za izbeglice u Nišu Boris Nužda.

Prema podacima Komeserijata, u Nišu je registrovano 12 i po hiljada interno raseljenih lica, a procena je da ih ima duplo više.

U našem gradu je evidentirano i 96 izbeglih lica sa prostora bivše Jugoslavije, a oko 2.000 ljudi je bilo nekada u izbegličkom statusu, koji takođe imaju prava na rešavanje stamebnog pitanja preko projekata Grada Niša i Komeserijata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com