Društvo

Zbrinuto 65 prosvetnih glava, sada problem patuljaste škole

Najveći problemi u šklolstvu su tehnološki viškovi i „patuljaste“ škole u kojima ima samo po nekoliko đaka, uglavnom u Pirotskom okrugu, gde se izdvaja Babušnica i za koje država u saradnji sa lokalnim samopravama mora da pronađe finansijska rešenja, kaže načelnik Školske uprave Niš, Dragan Gejo.

U Nišu je ove školske godine 400 prosvetara bez potpune norme, a 65 nastavnika je tehnološki višak, koji su raspoređeni po niškim školama.

„Direktori škola sarađuju sa nama, kao i predstavnici sindikata. Formirana je radna grupa i preko informacionog sistema Dositej svi mogu da vide koliko ima slobodnih mesta i u kojim školama, sve je transparetno. 65 nastavnika u Nišu koji su bili tehnološki višak su zbrinuti. S obzirom na to da imamo 117 slobodnih mesta, postoji mogućnost da škole prime i profesore sa tržišta rada, ali da neće biti zapošljenja za stalno”, kaže načelnik Školske prave, Dragan Gejo.

Školskoj upravi se sada javljaju i profesori sa područja drugih školskih uprava.

„To su uglavnom profesori koji su predavali na Kosovu i Metohiji i postoji način da se i oni vrate u svoje školske uprave, kako bi se smanjili troškovi puta, a taj novac iskoristio za razvoj školstva”, naglašava Gejo.

Pored problema tehnoloških viškova, ove godine Školska uprava se susreće i sa problemima troškova koje škole imaju tokom godine, njihovim finansijskim planovima, kao i sa opremljenošću škola.

„Broj odeljenja u pojedinim školama je iz godine u godinu manji zbog pada natalitet u ovom kraju i treba ozbiljno razmisliti o novoj mreži osnovnih i srednjih škola. Imamo vrlo male, patuljaste škole, za koje se postavlja pitanje da li je potrebno da ih i dalje finansiramo. To su škole u kojima imamo po 10 do 12 učenika i uglavnom se nalaze u Pirotskom okrugu u opštini Babušnica. Tamo se broj učenika drastično smanjuje, a ostao je isti broj nastavnika u razrednoj nastavi. Ni mnogo bogatije zemlje to ne mogu da izdrže, a da ne govorimo o našoj. Došlo je vreme da predstavnici lokalnih samouprava i Ministarstvo prosvete, ove ili sledeće godine zajednički reše ovaj problem“, ističe Gejo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com