Kultura

Svečano otvorena Likovna kolonija Sićevo

Likovna kolonija Sićevo ove godine okupila je dvanaestoro umetnika, od kojih je čak petoro iz inostranstva. Svečanom otvaranju prisustvovao je i veliki broj niških umetnika, a koloniju je otvorila gradska većnica za kulturu Jelena Mitrovski. U živopisnom selu Sićevu, umetnici će stvarati narednih deset dana, do 10. septembra.

 52. saziv Likovne kolonije Sićevo ove godine ima rekordan broj umetnika iz inostranstva. Sonja Vukašinović, viši kustos Galerije savremene likovne umetnosti (GSLU) Niš, za Niške Vesti kaže da ove godine galerija nije imala selektora, već je za izbor umetnika bio zadužen Savet kolonije.

Zaista je ovogodišnji saziv raznolik. Čine ga umetnici različitih škola, likovnih izraza i rukopisa. Verujem da će, prevashodno na umetnike iz inostranstva, inspirativno delovati ambijent Sićevačke klisure, jer zaista do sada niko ko je bio u Sićevu nije ostao ravnodušan. Posebno zato što se veliki broj njih bavi tradicionalnom umetnošću. „ kazala je Vukašinović na svečanom otvaranju u Sićevu.

Ove godine učesnici kolonije iz naše zemlje su Milan Pantelić, Goran Jović, Nikola Žigon, Miroslav Lozović i Radovan Tranavac iz Beograda, Ljilja Strize iz Vranja i Jelena Stanojević iz Aleksinca.JOVIC

                                                    Umetnik  Goran Jović

Goran Jović je prvi put na  Likovnoj koloniji Sićevo.
Prvi put sam i u ovom kraju, ali svi umetnici u Srbiji znaju da je koloniju osnovala Nadežda Petrović sa svojim kolegama još 1905. godine. Radim zidno slikarstvo, a poslebno usmerenje i moja lična strast je rad u fresko tehnici kao i jajčane tempere na dasci, ali koristim i druge, klasične tehnike u slikarskom izražavanju,” rekao je umetnik.

Iz Japana dolazi Haruhiko Jošinaga, Meksika Herardo Vargas, Francuske Sabrona Sabeg, Litvanije Lena Kvičeva i Rumunije Kostin Brateanu.KATARINA I RUMUN

                                              Katarina Đorđević i Kostin Brateanu
Iz Temišvara je prvi put u Niš stigao i Kostin Brateanu, koji je u ovogodišnji saziv došao zahvaljujući dvema umetnicama iz Niša, Olgi i Katarini Đorđević. Olga Đorđević je ove godine bila u Savetu kolonije, a sa njenom sestrom, Katarinom je rumunski umetnik nedavno bio na likovnoj koloniji u Poljskoj. Do sada je bio učesnik mnogih kolonija, u dalekoj Indiji, Egiptu, Ujedinjenim Emiratima, Francuskoj, Bugarskoj, Makedoniji…
U poslednje tri godine bio sam učesnik 40 likovnih kolonija na različitim stranama sveta. Ovde mi se jako sviđa, geografski je ceo Balkan sličan. Inače radim mnogo i za vreme trajanja kolonije obično naslikam toliko radova da od njih može ispasti i cela izložba, rekao je Niškim Vestima rumunski umetnik.

PUBLIKA
Na svečanom otvaranju u Sićevu, poštovaoce umetnosti i učesnike zabavljali su niški “Žar bend” i VIS “Gracija”, a eseje Nadežde Petrović i besede Matije Bećkovića kazivao je glumac Mimi Pavlović. Prikazan je i kratki film Aleksandra Devića koji je predstavio svih dvanaesto učesnika sićevaćke kolonije i njihove umetničke radove.jelena

                     Jelena Mitrovski na otvaranju Likovne kolonije Sićevo

Lep boravak u Sićevu i uspešan rad umetnicima je zaželela i članica Gradskog veća resorno zadužena za kulturu, Jelena Mitrovski, koja je i otvorila koloniju.

Umetnička dela koja budu nastala u narednih deset dana ostaju legat GSLU, a krajem ove kalendarske godine u Paviljonu u Tvrđavi biće otvorena tradicionalna izložba radova nastalih na Likovnoj koloniji Sićevo 2016.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com