Društvo

Strašno! “Ovakav vazduh dišu naša deca”? (VIDEO)

Gust dim i gar koji pada po krovovima kuća, u dvorišta, po terasama, a uvlači se i to preko zatvorenih prozora u stanove, postao je svakodnevna pojava sa kojom se suočavaju stanovnici Ledene stene i Bubnja. Posledice kažu su velike, ali ono što ih najviše brine je to što veliki broj dece veoma često oboleva od bolesti disajnih puteva. Dodaju, obratili su se nadležnima, najavljuju protest, a da li će moći da se izbore sa dimom koji huklja iz dimnjaka Niške mlekare, ostaje da se vidi.

Predsednik Saveta građana Ledene stene Saša Arsovski rekao je Niškim Vestima da ima troje dece i da su oni veoma često bolesni upravo zbog toga što stalno udišu čađ iz gustog dima koji obavija naselje. Dodaje da ne priča nasumice, već da su mu to rekli lekari. Živi 30 metara od Niške mlekare, a život njegove porodice izgleda ovako:

“U dvorištu ne možemo da sedimo jer pada pepeo, kada padne kiše od gara nam je crna i kuća i dvorište, sušenje veša je postala misaona imenica”.

Oko 1000 građana okupiće se sutra u 12 časova, ispred Niške mlekare i uz miran protest pokušati da ukažu na ovaj, za njih veliki problem, a nadajući se da će ipak rukovodstvo kompanije Imlek imati razumevanje da u što kraćem roku pređe na neki ekološki energent.

Stanovnici ovog dela Niša kažu da im je život nepodnošljiv od kada je Imlek preuzeo Nišku mlekaru 2015. godine, a naročito ovog leta. Preko 1000 građana, pre svega onih koji žive u ulicama Alekse Nenadovića, Žrtava fašizma, Kornelija Stankovića i Nikodija Stankovića, svakodnevno je ugroženo, ističu Niškim Vestima, a dopise su uputili svim nadležnim gradskim institucijama i inspekcijskim organima.

dim1

“Posledice su užasne, drveće i cveće se suše, na automobilima se skida farba od gara, oluci po kućama su progoreli od toplote, a masan gar pada po našim glavama”, kaže jedan od stanovnika Milan Andrejić.

I rukovodstvo Grada je upoznato sa ovim problemom i voljno da pomogne. Nažalost fabrika je privatizovana i nije u njihovoj nadležnosti, tako da dodaju učiniće jedino što mogu, a to je sastanak sa rukovodstvom Imleka.

On ipak dodaje da je najveći problem to što je preko 30 dece obolelo od bolesti disajnih puteva.

“Deca su naša najveća svetinja, pa pitamo kako da se ponašamo u situaciji kada nam truju decu. Više puta smo se obraćali inspekciji, slali peticije sa potpisima i molbama, ali naši problemi su bili sve veći”, rekao je Andrejić i dodaje da mu je čak i zlatni retriver pocrneo.

dim3

Stanovnici Ledene stene i Bubnja nisu bili lenji, već da bi pokazali sa čim se svakodnevno suočavaju skupljali su gar koji pada u njihovim dvorištima.

dim4

Oni kažu da rešenja ima. Fabrika može da ugradi filtere za prečišćavanje vazduha, ili da pređe na neki drugi ekološki energent. Dodaju da neposredno pored fabrike prolazi gas, tako da im ne bi bilo teško da se povežu na mrežu.

Propisi su jasni. Ova fabrika mora dva puta godišnje da dostavi Inspekciji za zaštitu životne sredine rezultate merenja kontrole vazduha, što kako saznaju Niške Vesti mlekara to i poštuje.Stanovnici sa druge strane ne veruju mnogo tim rezultatima, jer kažu mlekara sama angažuje operatera koji će tu obavezu da sprovede.

Do gustog dima sa puno gara, kako saznajemo u mlekari došlo je zbog kvara na kotlovima. Kvar će biti saniran u roku od dva dana, obećavaju u ovom niškom preduzeću i apeluju na građane i medije da ne šire paniku.

Sanacija manjeg kvara u Niškoj mlekari

Nakon što je ustanovljen tehnički kvar manjeg obima na kotlu u fabrici Niške mlekare, sanaciji je pristupljeno istog momenta. Pomenuti kvar će biti otklonjen u najkraćem mogućem roku što neće uticati na dalji rad Niške mlekare. Iz Niške mlekare takođe naglašavaju da pojačana emisija čađi ne predstavlja opasnost po životnu sredinu.

Ekologija i zaštita životne sredine i Zakoni koji tu oblast regulišu jedan je od uslova ulaska Srbije u Evropsku uniju. Da li smo mi još uvek daleko od Evrope?

eko nis

 

 

 

 

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com