Društvo

Sa Slovacima dogovorena privredna i kulturna saradnja

Nj.E. ambasadorku Republike Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekovu je u Gradskoj kući primio gradonačelnik Niša Darko Bulatović, a treća poseta ambasadorke našem gradu iskorišćena je za konkretan dogovor o privrednim i kulturnim aktivnostima.

Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović je ovom prilikom NJ.E. Dagmar Repčekovoj , ambasadorki Slovačke u Srbiji, izrazio najdublje saučeće povodom teške saobraćajne nesreće koja se dogodila 21. juna kod Aleksinca u kojoj su stradali slovački i češki državljani. Ambasadorka se zahvalila svim službama koje se učestvovale u zbrinjavanju povređenih u ovoj tragediji, ističući da je saradnja sa institucijama i pojedincima u Nišu bila na najvišem profesionalnom nivou.

Gradonačelnik Darko Bulatović je naglasio da su Slovaci zainteresovani za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu, o čemu je bilo reči i u razgovorima sa prethodnim rukovodstvom Grada.

„Ovde je bilaslovačka firma „Feromont“ koja je zainteresovana u investiranje na prečišćavanju otpadnih voda i već su uzeli dokumentaciju za tender, upoznati su sa situacijom i nadamo se uspešnoj saradnji u narednom periodu,“ najavila je NJ.E. Dagmar Repčekova.

Sledeća prilika za razvoj preduzetništva je 31. oktobra koji će biti obeležen i kao dan Slovačke u Nišu, a to je i dan kada će sa niškog aerodroma poleteti i prvi avion na redovnoj liniji za Bratislavu.

„Spremamo iznenađenje, nešto za decu i već smo dogovorili detalje sa gradonačelnikom Bulatovićem, ali neću pričati o detaljima jer treba da bude iznenađenje“ kazala je ambasadorka Slovačke, naglašavajući da je „u Nišu već treći put i da je to jedini grad u Srbiji u koji je tako često dolazila, pa se nada da će iz tih poseta nešto dobro proizaći“ i dodala: „ Imamo u Nišu počasnu konzulku gospođu Stelu Jovanović, ona je dobar „stražar“ koji će nadgledati naše zajedničke projekte i donositi nove ideje za saradnju“, zaključila je Nj.E. Dagmar Repčekova , ambasadorka Slovačke u Srbiji.

eu info kutak

Nakon susreta sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem, Repčekova je bila gost EU Info kutka u Nišu gde je predstavila aktivnosti Republike Slovačke u narednih šest meseci, budući da je ova zemlja od 1. jula preuzela predsedavanje Savetom Evrope.

izlozba sa vecnicom

U Paviljonu u Tvrđavi je otvorena izložba radova slovačkih umetnika koji žive i rade u Srbiji, a otvaranju izložbe je prisustvovala i novoizabrana većnica za kulturu Jelena Mitrovski.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com