Društvo

Koncert Vojnog orkestra Republike Slovačke na keju

Povodom Dana slovačke kulture u Srbiji Ambasada Slovaćke Republike, uz podršku Počasnog konzulata Slovačke i grada Niša, organizuju koncert na otvorenom Vojnog orkestra Oružanih snaga Slovačke Republike, i izložbu povodom obeležavanja stogodišnjice od rođenja Aleksandra Dubčeka, vodeće figure Praškog proleća, čiji je život obeležen borbom za slobodu, suverenitet i socijalnu pravdu.

Dani Slovačke Republike će ove godine, pored Beograda, ovim koncertom biti obeleženi i u Nišu. Manifestacija ima za cilj da kroz različite umetničke žanrove predstavi slovačku kulturu Srbiji, a održava se samo u 4 zemlje na svetu.

„Moderna istorija vojnog muzičkog orkestra, čiji koreni sežu do početka 19. veka, datira od 1953. godine kada je orkestar imao 40 članova. Funkcija i status vojnog orkestra se gotovo 200 godina nisu mnogo promenili. Vojni orkestar je 1993. godine postao i orkestar predsednika Slovačke Republike i od tada učestvuje i u ceremonijama dočekivanja mnogih vodećih predstavnika i delegacija vlada iz celog sveta. Važan segment postojanja vojnog orkestra u prošlosti bio je i reprezentovanje Oružanih snaga Slovačke Republike u inostranstvu. Vojni orkestar, čije je sedište u Bratislavi, je učestvovao na mnogim festivalima vojne muzike u celoj Evropi, i trenutno broji 50 članova“, saopštili su organizatori.

Na programu, kojim će se predstaviti niškoj publici, naći će se izvorne i narodne melodije iz Slovačke, a na kraju će biti izvedena pesma Tamo daleko i slovačka narodna Tancuj, tancuj.

Koncert na otvorenom biće održan u sredu, 29. septembra, sa početkom u 19 časova, u Amfiteatru na nišavskom keju.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika koncert će biti održan u Oficirskom Domu u Nišu, Orlovica Pavla 28. Molba organizatora je da se, radi bezbednog okruženja, na koncertu poštuju neophodne epidemiološke mere.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button