Društvo

Ambasador Slovačke Republike posetio Niš

Njegova ekselencija ambasador Slovačke Republike Fedor Rosoha sastao se danas u Gradskoj kući sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski. Razvoj saradnje u oblasti turizma, privrede i zelene enregije bio je glavna tema susreta i razgovora.

On je istakao i da mnogo novaca ostaje u fondovima Evropske unije jer nema dovoljno dobrih projekata i na tome u budućnosti mora više da se obrati pažnja.

  „Saglasni smo da u političkoj oblasti postoje iznadstandardni odnosi, ali isto tako smo saglasni da i u ekonomskoj oblasti možemo da ostvarimo lepu saradnju.Uprkos što ekonomska razmena između Srbije i Slovačke ima rastuću tendenciju, Niš i okolina su oblast gde možemo da intezivirao našu saradnju a o tome govori i veliko interesovanje slovačkih privrednih subjekata da dođu ovde. Kao i gradonačelnica i ja, takođe, smatram da je oblast turizma vrlo potencijalna ali i zelena enregija i energetika. Ove dve poslednje oblasti su od posebnog značaja zato što  i Srbija i Slovačka ali i Evropa i ceo svet polako ulaze u energetsku krizu zato zajednički moramo da težimo projektima koji bi mogli ovu situaciju da poboljšaju“, kazao je ambasador Slovačke.

Prema njegovim rečima, Niš i okolina jesu pogodna oblast  pogodnu za ostvarivanje raznih vidova saradnje, posebno u oblasti privrede i dolasku slovačkih preduzeća.

„ Saglasnost je postignuta i oko toga da u skorije vreme Grad Niš ugosti privrednike iz Slovačke u okviru  mini ekonomskog foruma i na taj način se Privredna komora u Nišu poveže sa privrednom komorom Slovačke. Na taj način bi se doprinelo i boljoj bileteralnoj saradnji Srbije i Slovačke. Sa ambasadorom smo se saglasili i oko toga da mnogo novca ostaje u fondovima Evropske unije koji nije iskorišćen, da smo za to negde krivi svi mi,   jer nema dobrih projekata i na tome je potrebno poraditi u budućnosti“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com