Stari Niš

Niški Hamami

Hamam koji pominje Hildebrant bio je smešten u Tvrđavi. Taj Hamam i dan danas postoji u Tvrđavi, potpuno očuvan, kraj ulazne Stambol kapije. Pominje ga i Nemac Dernšvam, prošavši kroz Niš 1553. godine.

hamam nacrt grada
Dernšvamov nacrt grada

Ovaj hamam je veoma star. Popisan je u prvom turskom popisnom defteru iz 1498. godine. U tom niškom defteru popisana su dva hamama: Mehmed begov u današnjoj Tvrđavi i Ali begov na suprotnoj levoj obali Nišave, na mestu današnje knjiare “Svetlost”. Godina izgradnje ovih Hamama nije poznata.

Mehmed beg je bio prvi sandžak beg Smederevskog sandžaka. Na tom položaju je bio od 1459. do 1463. godine. Pošto su Hamami, za razliku od džamija, podizani za života darodavaoca, to je najverovatnije da je hamam u Tvrđavi izgrađen već oko 1465. godine, a na levoj obali nešto kasnije, pošto je Ali beg tek od 1467. godine bio na čelu Smederevskog sandžaka.

hamam 00

Hamam u Tvrđavi je sve do početka XVIII veka bio van bedema Tvrđave. Tek kada je 1723. godine dovršena izgradnja Niške Tvrđave od Turaka i Stambol kapije i bedema pored nje, hamam je ušao u jedini objekat te vrste u ovom kompleksu. Hamam na levoj obali Nišave stradao je u velikom pozaru 15. avgusta 1879. godine, kada je izgorela i čitava Jevrejska mahala duž leve obale Nišave.

Hamam u Tvrđavi spada u red jednostrukih muških kupatila, namenjenih posebno ili muškom ili ženskom svetu. Masivnih je zidova debelih jednog metra. Vodu je dobijao iz Nišave, uz pomoć vitla, točka na kome su se nalazile posude kojima je zahvatana voda iz reke i glinenim cevima, ukopanim u zemlju, odvođena do hamama. Tu je u rezeorvoaru, jami filtrirana, da bi prečišćena, jednim delom zagrejana, a drugim delom hladna, odlazila u halvat (kupaonicu, bazen) za kupanje.

hamam rekonstrukcija
foto: Istorijske rekonstrukcije

Nečista voda, posle kupanja drugim kanalima vraćana je u Nišavu. U Tvrđavskom hamamu porušen je šedrvan (letnja svlačionica), pa se u hamam ulazi kroz kapaluk, zimsku svlačionicu. Odatle se ulazi u mejdan, predprostorija za kupanje, pa u halvat (kupaonicu) podeljen na dve manje prostorije. Na kraju zadnjeg dela hamama je rezervoar za vodu i hazna sa ćulhanom (ložionicom). Iznad kapaluka, mejdana i halvata postoje 4 kupole za prijem svetlosti.

U Nišu su postojala još dva hamama, izgrađena u XVIII veku, jedan na početku pobedine ulice, Erin hamam, a drugi kod Pozorišta.

Iz knjige “Stari zapisi o Nišu”
Borislav Andrejević

ODLOMAK IZ KNJIGEmilan novakovic 15

Zemlja najlepše patnje”
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com