Društvo

Višak hrane za ugrožene, ne u pomije

U pripremi je Zakon o višku hrane koji će regulisati način na koji će podavnice, super marketi, restorani i objekti društvene ishrane postupati sa viškom namirnica koje su dobre za upotrebu, najavio je Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Pretpostavka je da se u Srbiji baca više desetina hiljada obroka, koji bi, zahvaljujući zakonskoj regulativi, mogli da posluže socijalno ugroženima.

“Već postoji nacrt, još nismo spremni da izađemo na javnu raspravu sa njim ali nadam se da ćemo to uraditi veoma brzo. Postoje takva iskustva na svetskom nivou, a i mi možemo da doprinesemo smanjenju gladi jer velika količina hrane se jednostavno izgubi”, ističe Vulin.13511619 10210080836603698 1577259964 n

Zahvaljujući projektu “Prikupljanje i distribucija viškova hrane” koji od marta sprovode Studentski i Gerontološki centar, kao i Dom učenika srednjih škola u Nišu, Rista Mladenović sa Bubnja i još stotinak Nišlija lakše izgura mesec, jer imaju besplatan pripremljen obrok.

“Hrana je dobra i mnogo nam znači jer jedva izlazimo na kraj sa troškovima. Ovako bar imamo kvalitetan obrok. Detetu moram da kupim pelene, mleko i ostalo. Pomoćiće mi da izguram mesec jer hleba je skup, a da ne pominjem ostale dažbine”, kaže Mladenović.

13521087 10210080836403693 991783967 n“Ta hrana je do skoro išla u pomije. Sada deca ne uzimaju više nego što mogu da pojedu da hranu ne bismo bacali. Uzmu manje porcije, a ako im nisu dovoljne, vrate se po još. Kroz takav rad smo uspeli da napravimo viškove u Domu”, kaže Mihajlo Marković direktor Doma učenika srednjih škola.

Ove ustanove viškove hrane dele socijalno ugroženima koji nisu korisnici Narodne kuhinje, a od početka realizacije projekta podelili su 4.600 obroka ljudima koji su se javili Centru za socijalni rad ili Crvenom krstu. Jedini problem je što ne može unapred da se isplanira koliko će hrane ostati, ali se svaka količina ravnopravno podeli korisnicima, kaže koordinatorka projekta Jelena Đorđević.

Ovaj model prvo je počeo u Kragujevcu, a plan je da se primenjuje i u Beogradu i Novom Sadu.

“Ovo nije koštalo nikoga ni jedan dinar, nisu potrošena budžetska sredstva. Ta hrana je kvalitetna i zdrava, a bila bi bačena da se nismo organizovali i bili vredniji. Nadam se da će se priključiti još ustanova ali i privatnih firmi”, rekao je ministar Vulin.

13530485 10210080855804178 1987300747 n

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com