Kolumna

Feng Shui za uspešniji rad i bolju karijeru

Danas, kada živimo u svetu tehnologije i svekolikih dostignuća nauke, skoro kod svakog od nas postoji želja da ostvarimo najviše što možemo i u profesionalnom i u privatnom životu. Ne retko, mnogi se odlučuju za privatan biznis većeg ili manjeg obima. Pri tome se trude da obezbede skoro sve što je potrebno da bi se isti odvijao nesmetano i nadasve uspešno, počevši od školovanih kadrova, dobre lokacije preduzeća, ustanove, najmodernije tehnologije, vrhunskog marketinga, obezbeđenog plasmana, mogućnost proširenja itd. itb.
Nisu baš svi u mogućnosti da sve to i imaju već na startu, jer je kod mnogih početni kapital ograničen. Brojni su oni koji su lepo startovali i negde usput se zaglibili u poteškoće, one svakodnevne pa nagomilane ili neke koje su se iznedrile ni otkud.

       U Singapuru, niko ne započinje privatan biznis kao ni  ostale životne odluke, npr. sklapanje braka, putovanje i drugo, bez konsultacije sa dobrim majstorom i poznavaocem Feng Shui filozofije. Vrlo je moguće da je, između ostalog, baš zbog tog, Singapur mesto gde je stopa nezaposlenosti veoma niska, a siromašnih je zanemarljiv broj. Singapurci takođe posebno vode računa  o skladu življenja sa prirodom u okruženju poštujući Feng Shui postulate.

   Skoro sve što se primeni iz Feng Shuia da bi se poboljšala ili podstakla,  oblast karijere i slave koje imaju svaki dom, kancelarija, dvorište, grad, naselje, a  i šire, dovodi do zadovoljavajućih i prosperitetnih  rezultata.
Možda  će ovi  redovi pomoći onima koji uz malo korišćenja Feng Shui smernica mogu poboljšati ili unaprediti karijeru, pa i uspeh,  u svakodnevnom poslu koji obavljaju ili u  samostalnom poslovanju.

     Dešava se da iako smo veoma obučeni i školovani za posao koji radimo, da nam baš sve i ne ide od ruke. Za dobro obavljanje posla potrebno je mnogo veština počev od sposobnosti za dobru komunikaciju, znanja o korišćenju modernog marketinga, kako se to danas u savremenom svetu misli na reklamu, sposobnost za pronalaženjem ekonomskih resursa i održanjem istih, sposobnost rukovođenja, menađmenta, sopstvenim ili nekim drugim biznisom, sposobnost realnog planiranja dostignuća u određenim vremenskim intervalima, sposobnost planiranja pretpostavki mogućih poteškoća u poslovanju i još mnogo drugih znanja koje se danas primenjuju u savremenom poslovanju.

 

 

 

Ali i kada sve funkcioniše po planu, dešavaju se „iskliznuća“, a po nekad i krahovi.
Volim da kažem, da mudri Kinezi, a pri tom mislim na majstore znanja Feng Shui filozofije življenja, imaju odgovor i često i rešenje za nepredviđene okolnosti u odvijanju dobre poslovne karijere svakog od nas.
Kako sam već nagovestila, a i po nešto objasnila u nekim od svojih postova na temu Feng Shuia, kao  pomoć, da se sačuva dobra energija za nesmetan rast i prosperitet rada, karijere ili privatnog biznisa, često se koriste odgovarajući simboli, boje, biljke, vodeni elementi i životinje.

      Sektor koji pripada karijeri je severni deo prostorije u kojeme živimo ili radimo.

 Ovaj deo bi trebalo da bude uređen za svaku osobu po naosob gledajući sve važne činjenice vezane za tu osobu.

 

 Međutim, uopšteno govoreći, postoji mogućnost da se ovaj sektor obogati uz pomoć odgovarajućih simbola svrsishodno svima, mada je svakako uvek bolje, a i tačnije da se to odradi pojedinačno.

 

Primera ima mnogo.

 

 

    Ukoliko neko ima sopstvenu zgradu ili poslovni prostor, moćan simbol i blagotvorna energija je dobro postavljena fontana ispred ulaza u isti taj prostor okrenuta tako, da se voda, ukoliko je postavljena kaskadna fontana sliva u pravcu ulaza, a nikako od njega, ili da npr. postoji vodoskok.

 

 

 

U holu poslovne zgrade bi trebalo da postoji dosta stilizovanih saksija sa cvećem koje simbolizuje novac, a to su uglavnom ukrasne, sobne biljke sa mesnatim, okruglastim ili širim listovima kao npr. difenbahija, krasula, afričke ljubičice, šeflera, bambus, bugenvilija, fikus.     

 

 

     U svakoj radnoj prostoriji posebna pažnja treba da se obrati na postavljanje harmoničnog rasporeda radnih stolova, ukoliko u istoj rdnoj prostoriji radi više ljudi, da bi međusobni odnosi među njima bili skladni, bez tenzija i negativne energije. Takva sredina dovodi do boljeg i produktivnijeg rada, a i zadovoljstvo samih zaposlenih je onda na radnom mestu veće.

 

To znači, nikada ne treba postavljati stolove da ljudi budu jedni drugima okrenuti leđima ili pak direktno jedni naspram drugih. Najbenigniji položaj bi bio da su svima leđa okrenuta ka zidu, a da „prepreku“ između njih čine lepo aranžirane biljke, ili čak manji akvarijum sa zlatnim, japanskim ribicama.

 

 

 

 

     Na svakom radnom stolu takođe treba da bude postavljena ili biljka u saksiji, ili vaza sa svežim cvećem u uvek čistoj vodi, sa leve strane stola. Ukoliko to ne može biti biljka, omanja stona lampa bi bila odlična zamena.

 

Ulazna vrata u radnu prostoriju uvek treba da su od punog materijala, a ne od stakla!

 

Nameštaj u radnoj prostoriji je najbolje da bude u kombinaciji metal staklo. Staklo reflektuje svetlost i stvara pozitivnu energiju, dok metal simbolizuje novac.

 

Boje u radnim prostorijama bi trebalo da su svetlih nijansi i najbolje je da to budu bela boja  u kombinaciji sa bojom lavande. Po neki „zlatni“ detalj će pojačati prosperitetnu energiju bilo da je to npr. figura krave ili konja od bronze, od metala boje bronze, ili ramovi na slikama na zidu obojeni zlatnom bojom.

 

 

 

     Kada su slike u pitanju motiv na njima koji pogoduje boljem i uspešnijem radu i karijeri je reka koja teče krivudavo i talasasto, ali ne i vrtložno.

 

 

      Nekome bi se mnogi od ovih predloga učinili možda smešnim, posebno kad su u pitanju simboli, jer se pitaju kako uopšte oni mogu da budu delotvorni?

 

Mnogo puta smo svi mi posegli za nekim od lekova u obliku tableta,  a da nismo znali za  lekovitost istog ali smo ih sve jedno  prugutali, jer smo verovali da će nam od njih biti bolje.

 

Nešto slično je i sa primenom Feng Shuia u našem okruženju, s’ tim što iza njega stoji dugogodišnje i iskustvo i tradicija koju su mudri Kinetzi odlučili da podele sa ostalim svetom posle,  više od 5000 godina primene u njihovoj zemlji.

 

 
Mnogi ne znaju da je čuveni kineski vođa, Mao Ce Tung   živeo u okruženju sređenom po Feng Shui filozofiji kao i da je sahranjen po istom principu.

 

Na kraju, da parafraziram izreku; Ono što nas ne ubije, čini nas jačim 😉

 

 

 

Izvor: >>>

olivera karanOlivera Karan – viša medicinska sestra u penziji. Rođena Beograđanka, zaljubljenik u jug Srbije, povremeni stanovnik I Perleza I Soko Banje. Voli prirodu, južnjački dijalekt, ljude, životinje, pisanje, voli da čita I ume da sluša. Majka, supruga, baka. Večiti učenik, trenutno posvećena usavršavanju znanja nemačkog jezika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com