U fokusu

Državna uprava od 8

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički izjavila je da prema Zakonu o opštem upravnom postupku, od 8. juna državna uprava neće smeti da prilikom izdavanja dokumenata od građana traži podatke koje već ima u službenim evidencijama.

“Od 8. juna počinje proces u kome treba da se promeni način na koji uprava razmišlja i način na koji će građani biti usluženi”, rekla je Udovički agenciji Beta.

Ona je dodala da će građani moći da se žale ako im iz državne uprave budu tražili podatke koje već imaju u sopstvenoj evidenciji. Zakon predviđa i kazne za službenike, ako građanin podnese prekršajnu prijavu.

“Za početak očekujemo da uprava prestane da traži informaicje koje su sadržane u ličnoj karti, odnosno izvode iz knjige rođenih, državljanstvo i dokaz o prebivalištu”, istakala je Udovički i naglasila da nema potrebe da se izvodi donose posebno, zajedno sa ličnom kartom.

Prema njenim rečima, u mnogim lokalnim samoupravama već primenjuju neku razmenu podataka i od kad je taj zakon usvojen rade na tome da savladaju i razmenu o svim podacima u službenim evidncijama.

“To ne znači da će prestati potreba da se ikakva uverenja pribavljaju. Na primer informacije koliko zarađujete, gde ste zaposleni, uverenja o zdravstvenom stanju i slična uverenja, ne stoje u službenoj evidenciji i moraće se i dalje pribavljati”, rekla je ona.

Opširnije na Novi Magazin

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com