DruštvoRegion

U Beloj Palanci, od sledeće godine, na jednom šalteru sva dokumenta

Opština Bela Palanka je jedna od osam lokalnih samouprava u Srbiji koja će realizovati projekat za uspostavljanje Jedinstvenog upravnog mesta. To znači da će građanima biti omogućeno da sve poslove koje imaju sa upravom, završe u znatno kraćem roku i sa manje troškova.

Ugovore o bespovratnim sredstvima, dobijenim na konkursu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta, potpisali su čelnici opština i gradova i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić u Beogradu.

U ime opštine Bela Palanka ugovor o bespovratnim sredstvima, u iznosu od 5 miliona i 200 hiljada dinara, potpisao je Goran Miljković predsednik ove opštine.

Jedinstveno upravno mesto ili u prevodu “jedan šalter” jeste novina uvedena Zakonom o opštem upravnom postupku, koja omogućava da upravni postupci i procedure, postanu efikasniji, jednostavniji i ekonomičniji. Jedinstveno upravno mesto omogućiće građanima da na mnogo lakši način komuniciraju sa opštinskom upravom opštine Bela Palanka tako da će uprava postati pravi servis građana. S druge strane građani i opštinska uprava ostvariće znatne uštede budući da će sve podatke koji su neophodni građanima lokalni i republički organi razmenjivati besplatno i građani se ne neće opterećivati popunjavanjem formulara i obrazaca za izdavanje dokumenata idući od šaltera do šaltera. Ovaj projekat omogućiće građanima da svu papirologiju, za koju je do sada trebalo pet do 10 dana, završe za najviše 20 minuta”, rekao je Miljković. Na potpisivanju ugovora je istaknuto da će ovaj projekat doprineti bržoj afirmaciji i primeni Zakona o opštem upravnom postupku preko kojeg se i po službenoj dužnosti i u elektronskom obliku razmenjuju svi podaci koje građani potražuju – dečji dodatak, socijalna pomoć, matične knjige rođenih, venčanih, umrlih, državljanstvo, elektronske građevinske dozvole.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je istakao da jednošalterski sistem ili jedinstveno upravno mesto postoji u razvijenim zemljama kao mehanizam za pružanje brže i kvalitetnije usluge građanima, da ono ne treba da bude “kamen spoticanja”, već most između građana i uprave.

Resorno ministarstvo je za ovaj pilot-projekat ukupno opredelilo 52 miliona dinara, a očekivanja su da će jedinstveno upravno mesto u gradovima i opštinama, potpisnicima ugovora, početi da funkcioniše u prvom kvartalu 2019. godine. Osim Bele Palanke jednošalterski sistem u 2019. godini dobiće i Šabac, Sombor, Lazarevac, Žitište, Smederevska Palanka i gradovi Pirot i Kruševac.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com