Društvo

U javnoj upravi radi 470.000 ljudi, vršioci dužnosti najviše na 9 meseci

Vršioci dužnosti (v.d.) na funkcijama neće moći beskonačno dugo da se nađu u tom statusu jer će im mandat biti ograničen na najduže devet meseci, najavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić. On je takođe najavio da će se novi sistem, kada je reč o državnim službenicima, uspostaviti od 1. januara 2019. godine nakon usvajanja još dva zakona, čiji nacrti treba da prođu javnu raspravu.

Ministar je na “Okruglom stolu o Nacrtima zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i Zakona o platama državnih službenika“, objasnio da stanje v.d. direktora neće moći da bude produžavano do u nedogled, već se ograničava na šest meseci ( još tri meseca maksimum).

Državni organ koji postavlja v.d. moraće u roku od 30 dana da raspiše konkurs za tu poziciju, nakon čega položaj ostaje upražnjen dok se ne popuni na konkursu.

Predložene izmene i dopune Zakona o državnim službenicima su naredna faza u reformi javno-službeničkog sistema i neophodne su da bi se izgradila efikasnija i stručnija državna uprava.

Po poslednjim podacima u javnoj upravi  radi oko 470.000 zaposlenih na neodređeno, bez republičkih javnih preduzeća, i cela reforma se upravo odnosi na ovaj broj, najavio je  ministar Ružić.

Nacrti dva zakona koji se odnose na 24.000 službenika za koje je ministartsvo raspisalo javnu raspravu, poslednji su u nizu koraka da bi se do 1. januara 2019. godine počelo sa uspostavljanjem novog sistema, zaključio je.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com