Društvo

Sistematski za upis u stručne škole košta roditelje

Sistematski pregled za upis u srednje škole plaćaju deca koja upisuju pojedine stručne škole, zbog toga što one zahtevaju preglede koji ne spadaju u obavezne, kažu u Domu zdravlja. Gimnazije ne plaćaju jer njima nisu neophodni posebni pregledi, dodaju.

 

Nenad Stojković bio je iznenađen kada je morao da plati sistematski pregled za svoju ćerku koja želi da upiše srednju elektrotehničku školu “Nikola Tesla”, smer Informacione tehnologije. Kako kaže, zbog toga što Pravilnik određuje dodatne preglede sluha i vida, morali su da doplate 400 dinara.

“Sistematski smo radili 24. maja, pre upisa u Srednju školu. Ukoliko moja ćerka ne uspe da upiše željenu školu, nego neku drugu sa liste, moraćemo ponovo na sistematski pregled jer se razlikuje od škole do škole”, kaže Stojković.

13288097 1113715802004698 947904747 o

Ipak, kako kažu u Domu zdravlja, pregled za željenu školu, deca rade kada budu tačno znali koju školu upisuju. Svi učenici 8. razreda idu na obavezan sistematski pregled, ali za pojedina zanimanja potrebni su dodatni pregledi koji se plaćaju, objašnjavaju.

“Za stručne škole potreban je specifičan pregled vida, sluha ili refleksa i to ne spada u obavezne preglede, zato roditelji doplaćuju deo. Nije neophodno da deca rade te preglede pre nego što budu sigurni koju školu upisuju”, kaže direktor DZ Milorad Jerkan.

U Konkursu za upis u srednje škole postoje šifre za preglede koji su neophodni za upis u konkretnu školu, gde se vidi da čak različiti smerovi u istoj školi zahtevaju različite preglede.

13288447 1113715325338079 1705963699 o

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com