Društvo

Niški sud plaća da mu ne plene imovinu

Nakon ulaska javnih izvršitelja u Niški sud, reagovao visoki savet sudstva. Ispitaće se ko je napravio propust i doveo pravosuđe u takvu situaciju

VISOKI savet sudstva neće dozvoliti plenidbu imovine Osnovnog suda u Nišu i odvojiće novac za plaćanje duga od 214.500 dinara Draganu Saviću iz Kuršumlije, potvrdio je za “Novosti” Dragoljub Milojević, predsednik VSS. On je juče dao nalog da se ispita ko je napravio propust i doveo pravosuđe u ovakvu situaciju, a eventualni odgovorni snosiće posledice. Takođe je oživeo inicijativu da tužioci plaćaju sporove koje izgube.

– Naravno da nećemo dozvoliti iznošenje imovine iz suda. Dostojanstvo države bi svi trebalo da poštuju – kaže Milojević.

MILIONSKI DUGOVI

U Advokatskoj komori Srbije nemaju precizne podatke koliki je trenutni dug sudova prema advokatima. Prošle jeseni pravosuđe je zbog oslobađajućih presuda i naknada advokatima i veštacima bilo dužno više od 838 miliona dinara.

– Pravo poverioca je da bira način izvršenja i to nije sporno, ali do sada nismo imali slučaj da neko pleni sudsku imovinu. Uglavnom se vršila naplata sa računa sudova – objašnjava Milojević.

Dug prema Saviću nastao je kada je on pravosnažno oslobođen u krivičnom postupku za izazivanje saobraćajne nesreće. Sud je odredio da ima pravo na naknadu troškova postupka i advokata, a novac je prvo pokušao da naplati sa računa suda. Međutim, Osnovni sud u Nišu oglasio se nenadležnim i predmet uputio Prvom osnovnom sudu u Beogradu, jer je krajnji dužnik Republika. U tom prepucavanju prošlo je pet meseci, pa je Savićev advokat izabrao prinudnu naplatu plenidbom, preko izvršitelja, koji je već popisao sudske kompjutere. Advokat Stanimir Đurić najavio je nove plenidbe jer ima izvršne presude na još 1,2 miliona dinara.

Milojević kaže da će interna “istraga” pokazati ko je zakazao – Prvi osnovni sud u Beogradu ili Osnovni sud u Nišu.

Opširnije na Večernje Novosti

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com