Društvo

Dug za struju od 80.000 dinara za gradski lokal prazan od 2016. godine

Predlog izvršenja za dug za struju od oko 80 hiljada dinara Dragana Rodić, osnivač istoimenog  Udruženja osoba sa invaliditetom,  dobila je za lokal  u Tržnom centru “Kalča” koji je vratila Gradu Nišu bez dinara duga pre punih šest godina. Prigovor je podnela odmah, dok su joj iz Uprave za imovinu i održivi razvoj kazali “da bude mirna i da nema dugovanja”.

Ugovor o zakupu gradskog lokala Dragana Rodić potpisala je 2014, a istekao je nakon dve godine. Lokal u lameli C pod brojem 85 je sada prazan, mada se na  izlogu i dalje nalazi logo Udruženja „Dragana Rodić“. Nakon izlaska iz lokala pre punih šest godina Dragana nije zatvorila Udruženje, preselila ga je na adresu gde živi sa porodicom. Na tu adresu je nedavno stigao predlog izvršenja za dug iz EPS-a od 75.996, 49 dinara.

“Dok sam otvarala kovertu srce je počelo jako da mi bije, nisam samo ja pretrpela taj stres nego i cela moja porodica. Ne radi se o maloj cifri u današnje vreme, prva pomisao je bila gde pronaći 80 hiljada dinara”, kaže Dragana Rodić.

A onda su, kaže Dragana, počela preispitivanja, da li je ipak nešto od dugovanja preostalo, mada je lokal vratila Gradu, a primopredaja završena još 2016. godine.

Dugovanje za struju je, preko javnog izvršitelja na Udruženje “Dragana Rodić”, uputila Elektroprivreda Srbije (EPS). Oni nisu obavešteni o prestanku korišćenja ili promeni korisnika lokala,  iako je od promene prošlo šest godina. Članom 62 Uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom, krajnji kupac dužan je da operatoru sistema i snabdevaču prijavi promenu vlasništva ili bilo koju drugu promenu u vezi sa mernim mestom najkasnije 15 dana od dana promene – naveli su iz EPS-a, a prenele Južne vesti.

Ostalo je nejasno ko je trebalo EPS- da prijavi promenu i ko je, u ovom slučaju “krajnji kupac”, da li je to zakonska  obaveza zakupca, što je u ovom slučaju Udruženje Dragane Rodić ili vlasnika lokala, Uprave za imovinu i održivi razvoj Grada Niša.

Nejasno je i to kako se dugovanje za struju pojavilo posle šest godina, ako se zna da komunalni dugovi zastarevaju nakon godinu ili dve dana.

“Iz Uprave za imovinu i održivi razvoj su mi se javili i rekli da “budem mirna i da nemam dugovanja”, kaže Rodić koja  je na predlog ovog izvršenja podnela prigovor, pa se, do odluke suda po prigovoru, neće preduzimati dalje izvršne radnje.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com