Društvo

Uskoro izmena Statuta grada Niša?

Na prvoj sednici posle konstituisanja nove gradske Skupštine na dnevnom redu naći će se izmena Statuta grada, na predlog aktuelnog gradskog Veća. Pre svega, zbog usklađivanja sa zakonima koji su usvojeni od 2008. godine, od kada je aktuelni statut donesen, rekao je gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

 

Novi statut će, između ostalog, smanjiti broj gradskih Uprava.

“Ne mogu da garantujem da će biti jedna uprava ali će njihov broj biti smanjen. Smatram da je ovakav rad sa 12 uprava prilično neefikasan i da jednostavno predsednik gradskog Veća u toj komunikaciji ne može da obuhvati njihov rad. Lakše je imati preko puta jednog ili 4 do 5 sagovornika, sa kojima ćete moći da pravite planove”, rekao je Perišić.

Takođe je, kako smatra gradonačelnik Niša, potrebno dati ovlašćenje gradskom Veću da smenjuje direktore Javnih preduzeća.

“U tom slučaju bismo mogli brzo da delujemo u slučaju nečijeg neefikasnog i neprofesionalnog rada”, dodaje Perišić.

Iako su izmenu statuta dugo najavljivali u gradskoj vlasti, ovaj proces do sada nisu pokrenuli zbog rizika da predlog propadne, pojašnjava Perišić.

“U novom sazivu skupštine lakše ću obezbediti potrebnu većinu za takve izmene statuta. Dosadašnji pokušaji su nailazili na otvoreno ili prikriveno nerazumevanje i nesaradnju. Ja nisam želeo da takav predlog propadne jer smatram da je u interesu građana”, ističe.

U komisiji za statutarno pravna pitanja koju je obrazovalo Veće su Marko Tomašević, Nebojša Ranđelović, Predrag Dimitrijević, Radan Ilić i Ivana Kostić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com