Kolumna

Zaposlite se u Srbiji!

Kada slušate našeg premijera Vučića, vrlo lako možete da dođete do zaključka da smo mi narod koji se plaši posla, teškog rada i discipline. Činjenica je da ovakav stav prema radu postoji samo u državnim službama, posebno u Skupštini. U ostalim slučajevima postoji varijanta da radiš kao konj ili da ne radiš uopšte. Isto tako može se doći do zaključka da u Srbiji ima posla na pretek, ali da mi nećemo da radimo. Barem 5 puta dnevno me na internetu presretnu reklame tipa ” Posao u Nemačkoj!” ili ” Radite u Norveškoj!”. Ovakvi senzacionalistički naslovi nikad ne uključuju Srbiju. Ovo je moj skromni doprinos na tu temu.

Za slučaj da želite da se zaposlite u Srbiji potrebno je da, za početak, imate prikladan CV.

Kako napisati prikladan CV da biste se zaposlili u Srbiji?

U svom životu napisala sam bezbroj radnih biografija, što za sebe, što za druge. Iznenađujuće je zapravo koliko ljudi uopšte ne zna da napiše radnu biografiju. Uglavnom pišu o tome kada su rođeni i gde žive i koliko dece imaju, umesto da sroče svoje radno iskustvo. Nije da poslodavca baš ne interesuje koliko godina imate, gde živite, imate li decu i da li će morati da vam plaća trudničko, porodiljsko i bolovanja zbog dece. Ali to ne treba direktno izneti u CV, već zamaskirati na pravi način:

CV koji bi mogao da vam obezbedi put do posla izgleda ovako

  1. Na vrhu papira napišete svoje ime, prezime, adresu i broj telefona. Na osnovu ovoga vaš poslodavac videće koliko blizu njegove firme živite, da li mora da vam plaća troškove prevoza i da li može da računa da ćete skoknuti do radnog mesta u sred noći ako zatreba i raditi prekovremeno.
  2. U gornji desni ugao dodajte vašu sliku. Sa osmehom, molim. Devojke, zavodljiv pogled, poluotvorena usta i faca “doživljavam tihi orgazam”. Nikako ne klasičan selfie u kojem ste napućile usta. Ukoliko ne izgledate kao premija na lotou, ne aplicirate za radno mesto starlete i glumice u rijaliti programu, preskočite sliku i fascinirajte poslodavca radnim iskustvom. Možda nekoga i to zanima.
  3. Navedite radna iskustva. Ni u ludilu nemojte napisati da imate 15 godina radnog iskustva u cilju da istaknete svoju predanost i vrednost. Ako se ima u vidu da ste srednju završili sa 18 godina starosti, 15 godina iskustva podrazumeva da imate najmanje 33 godine starosti. Tada ste već uveliko matori za novo radno mesto . Ponajmanje ovako nešto treba raditi ako ste završili fakultet. To podrazumeva još minimum 4 godine starosti više! Napišite samo spisak radnih mesta. Idealno je da imate 5 godina radnog staža. Izaberite ono što je najfascinantnije i najsličinije poziciji za koju aplicirate. Na ovaj način stavili ste do znanja da ste u cvetu mladosti bez navođenja datuma rođenja u samoj biografiji.
  4. Navedite obrazovanje. Fakultet pomenite samo tamo gde se traži. Ukoliko aplicirate za radno mesto za koje je potrebna srednja stručna sprema, veština hvalisanja pameću i diploma vam nisu od koristi. Okačite diplomu da krasi zid vaše sobe ili još bolje sakrijte taj dokaz vaše naivnosti i najglupljeg poteza u vašem životu daleko od vaših očiju. U Srbiji vam neće trebati.
  5. Navedite svoje karakteristike i veštine. Ako su vam u životu možda pričali da hvalisanje nije vrlina, smrtno su vas zajebali. Dakle, u nekoliko redova nahvalite sebe. Ispoštujte potrebe radnog mesta.
  • Ukoliko se traži prodavac ili komercijalista na terenu, navedite da ste mladi , lepi, komunikativni, u dobroj fizičloj kondiciji, imate vozačku dozvolu ili magične čizme od sedam milja.
  • Ukoliko se traži administrativni radnik, nije na odmet da pored organizovanosti i odgovornosti naznačite da umete da kuvate kafu, kupite užinu i cigarete u obližnjoj prodavnici. Jednom sam naišla na oglas u kojem su tražili sekretaricu, a kao uslov naveli poznavanje što više veština. U ovakvim slučajevima nije na odmet navesti ni poznavanje rada na računaru, iglama za pletenje ili mašini za šivenje, rada na šporetu, u krevetu, na stolu, ispod stola, spreda i otpozadi.

posao2

Imate CV i šta sad? Kako da se zaposlite u Srbiji?

Kada imate CV potrebno je da ga “udomite”. Istražite tržište rada.Evo nekoliko načina da to uradite:

  • Pre nego što sa svojom radnom biografijom zapucate u neku firmu, zakucajte na vrata neke političke stranke. Najveća je verovatnoća da ćete posao naći putem stranačkih kanala. Da, to i danas važi, uprkos obećanjima da neće biti stranačkog zapošljavanja. Recimo, sin predsednika Srbije je na taj način posato gradonačelnik Kragujevca.
  • Pogledajte oglase Nacionalne službe za zapošljavanje. Kada je moj grad Kragujevac u pitanju, tu se uglavnom se traže radnici u prosveti. I to verovatno za neke zamene. Ako niste kvalifikovani da predajete i bavite se decom, onda ovo odmah preskočite. Generalno, možete zaobići Nacionalnu službu za zapošljavanje jer je potpuno beskorisna. To je najlakši način da smanjite nezaposlenost u Srbiji. Ne verujete mi? Evo dokaza!
  • Mali oglasi. U mom gradu uglavnom traže mlade devojke za rad u kafiću (ne piše kakav) ili frizerke. Gotovo da nema posla za muškarce. Ok, ima poneki taksisata.Ne znam da li je u pitanju polna i starosna diskriminacija ili borba za rodnu ravnopravnost. Znam samo da sam par puta, kada sam naletala na oglase van ovih delatnosti, bila na razgovorima na kojima je poslodavac pričao isključivo o sebi. Moje kvalifikacije ga nisu interesovale. Samo procena da li sam dovoljno zgodna. Pa, sa 35 godina izgleda da nisam!
  • Možete i da zevate po izlozima u nadi da ćete naći papir na kom piše “Potreban radnik/ca”. Mala je verovatnoća da ćete da ga nađete. Ali imaćete bogato znanje o tome gde su se sve pozatvarale radnje i gde se sve može naći natpis “Izdajem lokal”. Ne znam šta ćete sa tim znanjem osim ako ne počnete da radite u nekoj agenciji za nekretnine. Ali hej, svako znanje je dobro došlo!
  • Internet sajtovi specijalizovani za zapošljavanje. Oni uglavnom nude radne pozicije u skarećnicama ili na engleskom jeziku. To su Java progamer, web developer, C++, HTML i štatijaznam kakvi stručnjaci. Ne dajte se zbuniti. I dalje tražite radno mesto u Srbiji, mada ne zvuči tako. Ovakvih oglasa ima sijaset, pa je zato lako zaključiti u kom pravcu treba da idu vaša interesovanja kada je obrazovanje i mogućnost zapošljavanja u pitanju. Svi ovi “štatijaznam” stručnjaci uglavnom su osposobljeni za rad sa računarima i na internetu, i mogu da naprave i obore neki sajt ukoliko ima neprikladan sadržaj.
  • Ne zanosite se sredstvima za samozapošljavanje, subvencijama za razvoj poljoprivrede i sličnim bajkama. To nije način da se zaposlite u Srbiji. Investicije se u Srbiji odobravaju samo inostranim ulagačima. Oni se svesrdno finansijski potpomažu. Razvoj domaće privrede i sprskih preduzetnika nikome ne ide u korist. Osim Srbima, ali koga još briga za njih…

Želite posao u Srbiji?

  1. Razmislite o pokretanju svog biznisa. Tada vam ne treba CV, ali vam treba dobra ideja. Znam, otvaranje radnje je skup i komplikovan proces, ali hajde za trenutak da se odvojimo od prevaziđene ideje otvaranja radnje i da razmislite o internet prodaji? Eto jednog pravca u kojem možete da razmišljate.
  2. Prekvalifikujte se! Budite web developer, programer, stručnjak za društvene mreže i nešto iz tog spektra i pravac u neku stranku. Valjda je jedino traženo zanimanje u Srbiji stranački bot! To možda najviše govori o tome zašto nam se baš i ne radi sa entuzijazmom koji želi naš premijer. I još o koječemu pride…

Želite da radite van Srbije, a nemate pasoš, rođaka u Nemačkoj, hrabrosti da ostavite sve ovde i pobegnete u nepoznato? Postanite freelancer!

 

Izvor: skitarnik.blogspot.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com