Kultura

Svečano otvoren Oficirski dom u Nišu

Otvaranjem izložbe grafika čuvenog francuskog umetnika i začetnika specifičnog pravca u 20.veku pod nazivom “fovizam” Anrija Matisa, svečano je otvoren renovirani Oficirski dom u Nišu.

Ovo istorijsko zdanje u kome je doneta čuvena Niška deklaracija ponovo je na raspolaganju svim Nišlijama kao prelep izložbeni i kongresni prostor.Grad Niš uz podršku Ministarstva privrede izdvojio je nešto preko 100 miliona dinara za renoviranje ovog objekta.

Veče umetnosti u Nišu začinio je svojim briljantnim muziciranjem na trubi specijalni gost ove svečanosti maestro Marko Marković

Oficirski dom je završen pred kraj prošle godine. U objektu postoje 3 celine u kojima je moguće organizovati različite kulturne sadržaje, a ideja je da ubuduće Oficirski dom bude u nadležnosti Uprave za kulturu.

“Mnogo organizacija i ustanova je tražilo da upravljaju Domom ali ja smatram da je to dobro građana Niša i da je Uprava za kulturu najlogičniji korisnik i upravljač”, rekao je gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

oficirski dom

Čuveni objekat na nišavskom keju sagrađen je 1890. godine, samo desetak godina posle oslobođenja grada od Turaka. Prvobitno se u njemu nalazila kafana „Bulevar“ koja je bila domaćin putujućim pozorištima, pevačkim društvima i vojnim orkestrima kojoj su zabavljali goste. 1903. godine objekat je otkupila Komanda grada i pretvorila ga u Oficirski dom koji je funkcionisao sve do početka rata 1941. godine. U narednom periodu ovaj objekat je služio za najrazličitije kulturne potrebe građana. U zgradi se ponovo otvorila kafana, a u njoj su se okupljali i glumci sa Filmskih susreta. U Oficirskom domu su održavana i ratna zasedanja Skupštine Srbije i ozvaničena je Niška deklaracija.

Početkom sedamdesetih tu je bio smešten Dom mladih. Svakog leta, više od 25 godina, ovde je bio održavan festivalski centar Filmskih susreta, sve do gašenja Omladinske ustanove „Josip Kolumbo” kojem je bilo ustupljena na korišćenje. Posle 1999. godine objekat je bio napušten, i osim što je povremeno radio kao ugostiteljski objekat, uglavnom je služio kao javni toalet mladima koji su se okupljali na amfiteatru na keju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com