DruštvoKultura

Završena nova zgrada muzeja na Arheološkom lokalitetu Medijana

Zgrada Narodnog muzeja izgrađena 1936. godine, a koja se nalazi na Arheološkom nalazištu Medijana, renovirana je, tako da se bliži početak rada lokaliteta koji je već devet godina zatvoren za javnost. Za to vreme urađena je krovna konstrukcija i konstrukcija zgrade muzeja. Predstoji realizacija projekta turističke prezentacije Medijane, što podrazumeva kreiranje staza, ograda u peristilu, zaštite mozaika, čime će se stvoriti uslovi za otvaranje lokaliteta za turiste. Radove na lokalitetu obišli su danas predstavnici grada.

 

Vesna Crnoglavac, vd direktora Naodnog muzeja

“Završili smo radove na jednom izuzetno izazovnom projektu na kome se radilo poslednje četiri godine. Zgrada Narodnog muzeja je van funkcije već devet godina. To je nešto što je i za mene lično kao istraživača, ali i za ustanovu u kojoj radim bilo neprihvatljivo, pa smo se zaista borili da dobijemo adekvatan projekat rekonstrukcije i da se on i izvede. Zahvaljujući velikoj podršci grada i svih ustanova, ali i gradonačelnici koja je razumela i postavila tim koji je mene podržao kao stručnjaka u tom smislu da se dobiju svi papiri, mogu da kažem da smo došli do kraja. Ne bih rekla da je kraj jer imamo velike ambicije i planove i projekte koji treba da unaprede infrastrukturu arheološkog nalazišta Medijana kako bi ovaj lokalitet bio dostojan inperatora koji ga je izgradio Konstantina Velikog.”, kazala je vd direktora Vesna Crnoglavac.

Dušan Radivojević, direktor Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj, podseća da se ova kancelarija Arheološkim nalazištem Medijana intenzivno bavi od 2018. godine. Pre toga je prethodila izrada urbanističke dokumentacije, ozbiljnih arheoloških istraživanja, dobijanja svih dozvola.

“Danas smo svedoci da smo završili novu zgradu muzeja, koja je u rangu evropskih lokaliteta ovog tipa, vidimo da je mozaik koji od 2013. godine stoji pokriven i bio je zatvoren za javnost, sada moguće videti. Uskoro će biti dostupan i široj javnosti jer smo sproveli poslednju nabavku za projekat koji radimo u saradnji sa Ministarstvom kulture. Njegovim završetkom, a nezahvalno je prognozirati i davati rokove, lokalitet će biti otvoren. Mi smo imali želju da otvorimo nalazište još prošle godine, ali bitno je da se sada nazire kraj”, istakao je on.

Ovaj lokalitet će sigurno biti centar posetioca ovog dela Evropa, ističu. Radovi kreću sledeće nedelje, a predviđeni rok za završetak je 60 dana.

 

Adriana Anastasovi, član Gradskog veća

“U prvoj nedelji našeg mandata smo posetili Medijanu i od tada do danas neprekidno dolazimo ovde i pratimo radove. Mnogo truda je uloženo da bi došli gotovo do otvaranja, a naravno da ćemo mnogo toga raditi i u narednim godinama. Mislim da će ovo zablistati najvećim mogućim sjajem i sigurna sam da će cele naredne godine ovaj lokalitet biti otvoren za turiste”, rekla je Adriana Anastasov, član Gradskog veća zadužena za kulturu i turizam.

Pre nego što je zatvorena Medijana, funkcionisala je na jedan zaista dobro organizovan način. Na lokalitetu su organizovani koncerti, edukativne radionice, školski časovi iz istorije. Sa stvaranjem novog ambijenta, uređenjem staza i uređenja unutrašnjosti vile, stvara se jedna scenografija za mnoge događaje. Ustanove kulture mogu da nađu interes i umetnički izazov da svoje predstave i koncerte izvedu ovde. Sa završetkom arheološkog centra zaista ćemo imati jedan impozantan lokalitet jer ovo arheološko nalazište nije značajno samo za našu zemlju, već predstavlja jedan od najznačajnijih destinacija u ovom delu Evrope, rečeno je prilikom obilaska radova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Наша већница за културу води Град ка европској престоници културе. Искуство из кафића је пресудно за космички успон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com