Kultura

Svakog prvog četvrtka u mesecu besplatna poseta arheološkog nalazišta Medijana

Na arheološkom nalazištu Medijana omogućen je pristup još jednom mozaiku koji posetioci do sada nisu imali prilike da vide, rekla je gradska većnica Adriana Anastasov i najavila da će svakog prvog četvrtka poseta ovom objektu biti besplatan ulaz za posetioce.

Za individualne posete ovo nalazišt koje je otvoreno nedavno nakon 10 godina pauze, otvoreno je i danas, a besplatan ulaz svakodnevno imaju i članovi invalidskih organizacija i njihovi pratioci.
Od ponovnog otvaranja do danas je arheološko nalazište obišlo više od 10.000 ljudi. Poslednjeg dana besplatnog ulaza, drugog dana Božića, ovaj lokalitet zabeležio je rekordan broj poseta. Tada je kompleks cara Konstantina posetilo 5000 Nišlija.

„Sa ovom praksom nastavljamo pa posetioci svakog prvog četvrtka u mesecu mogu da rezgledaju nalazište besplatno“, saopštili su i iz Narodnog muzeja u Nišu.

Medijana neće raditi ponedeljkom, a svakog drugog dana njena vrata biće otvorena  u periodu od 10 do 15 časova. Posetioci mogu obići prostor vile sa peristilom, terme, horreum-skladište i dve ranohrišćanske crkve. Dostupni su mozaici u peristilu i banket sali vile sa peristilom. Kao i mozaik iz vile sa konhama. U rekonstruisanoj zgradi muzeja izložene su skulpture koje su ukrašavale vilu, a prikazuje se i rekonstrucija banket sale.

U toku ove godine biće nastavljena istraživanja na lokaciji predviđenoj za izgradnju arheološkog centra i nastavak istraživanja termi za potrebe konzervatorskih radova. U toku je i izrada projekta spoljne rasvete kompleksa. Planirana je i izgradnja Arheološkog centra.

Ulaznica za obilazak Medijane iznosi 500 dinara, dok će studenti, srednjoškolci, penzioneri i grupe koje broje više od 10 osoba plaćati 400 dinara.

Arheološko nalazište Medijana danas posetilo više od 5.000 ljudi

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Већ сам напомињао, да постојећи начин, није добар за заштиту и презентацију Медијане. Врло брзо ће се отворити питање квалитета, недовршености, техничких недостатака, безбедности и лаичког приступа овом комплексу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com