Društvo

Ponovo tender za izvođača radova na Arheološkom nalazištu “Medijana”

Uprkos tome što su radovi na Arheološkom nalazištu Medijana trebali da počnu marta, a već u junu mesecu da ono konačno bude otvoreno za posetioce, do toga neće doći, jer je propao i drugi tender. Prema rečima članice gradskog veća zadužene za kulturu i turizam Adrine Anastasov, razlog što se niko nije odazvao na tender je povećanje cene materijala.

Adriana Anastasov, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i turizam

Obećala sam da će Arhološko nalazište biti otvoreno u junu ovog meseca, međutim zbog povećanja cene materijala, ponovo raspisujemo tender u toku ovog meseca. Očekujemo da će se izvođač radova javiti. Ostala nam je samo turistička prezentacija. To podrazumeva zatvaranje jednog dela krova, izradu staza, zaštitu mozajka, i mislim da će vrlo brzo biti opremljeno za javnost. Mi smo i ove godine dobili značajna sredstva za arheologiju na Arheološkom nalazištu “Medijana”, i to će biti realizovano dok bude otvoreno za javnost.”, kazala je ona.

Za mnoge posetioce Niša je nelogično da jedan takav istorijski spomenik, koji svakako treba posetiti ako se govori o gradu na Nišavi, ne radi više od jedne decenije, a čak i dok je radila posetioci nisu mogli da vide mozaike jer su bili prekriveni.

Na teritoriji današnje Srbije je rodjeno 17 rimskih imperatora. Jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji od njih je bio Konstantin Veliki koji je rodjen u Nišu.

On je kroz istoriju zapamćen kao vladar Rimskog carstva koji je priznao i zaštitio hrišćanstvo kao religiju u paganskoj državi. Važio je za zaštitnika hrišćana i hrišćanstva svuda. To je postignuto Milanskim ediktom u 313. godini ove ere.

Od tog trenutka, i kasnije, zaustavljen je progon hrišćana. A hrišćanstvo je bilo zaštićeno kao vera od strane samog Konstantina i Rima. Zbog toga je u delu hrišćanstva on proglašen svecem danas.

Pročitajte još…

Dr Miomir Korać – Medijana mora da bude otvorena 365 dana u godini, da tu svrate ne samo oni koji su tu pošli, već i svi koji tim putem prolaze

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com