Sport

Zastava Niša na Mon Blanu, najvišem vrhu Alpa

Nišlija Miroslav Dokman, član međunarodne ekspedicije koja je izvela uspon na Alpima, izneo je svečanu zastavu grada Niša na vrh Gran Paradizo i vrh Mon Blan, koju su Planinarskom društvu „Preslap“ uručili gradonačelnik Darko Bulatović i člana Gradskog veća zadužena za sport, Branislav Kačar. Tako se zastava Niša zavijorila i na najvišem vrhu Alpa koji zovu i krov zapadne Evrepe.

Ekspedicija na Alpima je izvedena u periodu od 11. do 20.jula, pod vođstvom Zorana Pavlovića Paće iz Planinarskog kluba „Predejane“, koji važi za jednog od najboljig vodiča u Srbiji. Cilj članova ekspedicije bili su vrhovi Gran Paradizo na 4061 i Mon Blan 4810 metara nadmorske visine.

U osvajanju ovih vrhova učestvovalo je 18 planinara, od kojih 9 iz Srbije, 7 iz Makedonije i 2 iz Crne Gore. Iz Niša, alpski izazov prihvatilo je troje planinara, Miroslav Dokman, Planinarsko društvo „Preslap“, Dragan Radivojević, Planinarski klub „Železničar“ i Dragana Milojević, Planinarsko-alpinistički klub „Mosor“.

“Najpre je izveden uspon na vrh Gran Paradizo u Grajskim Alpima, koji je poslužio kao odlična priprema i aklimatizacija za iskušenja na Mon Blanu. Do Gran Paradiza, Zoran Pavlović i njegovi planinari kretali su se strmom „feratom“ u stenama, i u glečerskim navezama po snegu. Uspon na Gran Paradizo izveden je 13.jula, a svo 18-oro planinara popelo se na ovaj poznati italijanski vrh”, navode članovi ekspedicije u svom izveštaju.

Baza za uspon na Mon Blan bio je skijaški centar Šamoni u Francuskoj.

“Uspon na Mon Blan izveden je u dva dana, 16.i 17.jula. Planinari su najpre 16.jula, zupčastim vozom došli do mesta Orlovo gnezdo na 2400 metara nadmorske visine. Odavde su se po kamenitom terenu popeli do čuvenog „kuloara smrti“ na oko 3300 metara visine, koji se tako zove zbog neprestanog obrušavanja kamenja. Posle bezbednog prolaska kuloara, usledio je veoma strm i opasan uspon uz stenu, uglavnom osiguranu „feratama“, sve do planinarskog doma De Gute na 3800 metara. Na odlučujuću etapu se krenulo 17.jula dva sata iza ponoći. Vremenski uslovi nisu bili naklonjeni planinarima, bilo je izuzetno hladno, vetrovito, a povremeno je bilo i prave mećave. Planinari su se neprestano kretali u navezama”, navode dalje članovi ekspedicije.

U skloništu Valot, na 4400 metara, troje planinara je odustalo od daljeg uspona zbog blažih simptoma visinske bolesti, a ostali su nastavili ka Mon Blanu. Do najvišeg vrha Alpa i cele zapadne Evrope, trebalo je savladati tri opasna „noža“, uske deonice iznad provalija, sve to po snegu, ledu i pod naletima vetra. Na Mon Blan, grupa je izašla u 9,45 sati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com