Društvo

“Zasadi svoj hlad” – uskoro sadnice jasena na poklon

“Zasadi svoj hlad” naziv je akcije, koju je u Srbiji pokrenuo “Zeleni razvojni centar”. Ideja je da se do kraja godine zasadi više hiljada sadnica jasena na teritoriji Srbije.

Kao partner u realizaciji akcije na teritoriji grada Niša i jugoistočne Srbije priključilo se “Društvo za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule – SOKAK”.

Inicijativa koju je pokrenulo udruženje “Zeleni razvojni centar” je više nego dragocena, pogotovo danas, kada šume nestaju, što u požarima, što zbog prekomerne seče drveta, dok se o posledicama ne misli. Priključili smo se ovoj plemenitoj akciji zato što želimo čistiji i zdraviji vazduh i lepšu životnu okolinu. Građani koji žele da budu deo ove priče, treba samo da nas kontaktiraju i prijave se za sadnicu koju će dobiti besplatno. Sredstva za njihovu nabavku će biti obezbeđena putem donacija društveno odgovornih kompanija koje, takođe, pozivam da nam se jave”, objašnjava Bratislav Vučković iz “Sokaka”.

Jedini uslov za dobijanje besplatne sadnice je da tu sadnicu zaista posadite i pošaljete fotografiju zasađene mladice.

Foto: Privatna arhiva

 

Ekološke zanimljivosti

Čovek godišnje udahne oko 9,5 tona vazduha, u kome kiseonik čini oko 23 %, odnosno oko740 kg kiseonika. Da bi se proizveo kiseonik za jednu osobu potrebno je oko 7-8 stabala.

Šume igraju bitnu ulogu u prečišćavanju vazduha od prašine i čestica koje dospevaju u atmosferu. Da nema drveća Zemlja bi postala otrovna za sve.

Jasen se ubraja u plemenite vrste listopadnog drveta, a njegova kora se koristi u lekovite svrhe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Veoma sam obradovana vešću ZELENOG RAZVOJNOG CENTRA za sađenje jasena. Takvih inicijativa bi trebalo biti više u Srbiji. Sve pohvale za ovu korisnu i lepu akciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com