Društvo

Elektromreža Srbije obećava da će niški kej vratiti u pređašnje stanje. Iz Udruženja Eko gerila samo delimično zadovoljni

Udruženje “Eko gerila”, obratilo se nedavno gradonačelnici Niša, Elektromreži Srbije, glavnom gradskom urbanisti i Dirkciji za izgradnju grada Niša, tražeći odgovore podovom izgradnje dalekovoda, seči stabala i raskopavanju zelenih površina. Oni su odgovor dobili samo od Elektromreže Srbije, kojim su kako ističu samo delimično zadovoljni. Najviše ih brine stalno pominjanje invenstitora zbog kojih se pojačava elektroenergetski sistem, a da pri tom niko ne govori ko će i šta da gradi. Čekaju odgovor i od grada, pa će onda odlučiti o daljim koracima za očuvanje prirode.

Radovima je ugroženo ukupno 13 stabala na keju. Iz EMS-a su obećali da će štetu da nadoknade i da će površinu vratiti u pređašnje stanje.
“Zadovoljni smo time što su obećali da će nadoknaditi štetu, mada nijedno malo stablo ne može da nadomesti staro ni u jednom pogledu. Ipak, postoji Zakon koji kaže da stablo ako je zdravno ne sme da se poseče. Mora da se nađe način da se stabla zaštite i da se zaobiđu”, rekao je predsednik Udruženja Eko gerila Ivan Dimitrijević.
Zadovoljni su što će u centru grada ipak vod proći podzemno i time što ne prolazi preko samog kaja. Dobro je i to prema Dimitrijevićevim rečima što bedem neće ugroziti radovi, ali ipak dodaje da se tragovi primećuju.
“Jedo su priče, a drugo se vidi na terenu. Najviše nas brine konstantno pominjanje novih invenstitora. Pitamo se da li će tu biti neke dalje gradnje i šta će se graditi. Zašto se to ne kaže? Ovde u Nišu samo iznikne neka zgrada”, kazao je Dimitrijević.
Građani su nezadovoljni i time jer su dovedeni pred svršen čin. Tabla sa informacijama o radovima je postavljena dvanaesti dan od početka radova, a i o javnoj raspravi na kojoj se govorilo o izgradnji dalekovoda u Nišu niko nije obavešten.
Foto: FB strana Sačuvajmo kej
Iz Elektromreže Srbije su ponovili da su otpočeli projekat izgradnje mešovitog voda, koji će ići podzemno i nadzemno kako bi, prema njihovim rečima, pre zime ovaj deo Srbije i Grad Niš imao stabilnije i sigurnije napajanje električnom energijom. U pomenuti projekat ulaže se preko osam miliona evra. Radovi su stopirani u Brzom Brodu zbog protesta graaana koji se ne slažu sa izgradnjom nadzemnog dela voda, ali u delu u kome je predviđeno da visokonaponski vod ide podzemno, izvođač sprovodi radove, kako kažu u skladu sa zakonom i izdatim dozvolama i saglasnostima.
“Prilikom projektovanja trase kabla vodilo se računa da ona bude van bedema i da se bedem ne oštećuje i ne koristi za kretanje građevinskih mašina. Tokom radova na deonici 5, gde su trenutno radovi u toku, a prema proceni JКP Mediana Niš, ugrožena će biti dva stabla bresta, dve vrbe i devet breza. Cela raskopana površina će po završetku radova biti vraćena u prvobitno stanje. EMS AD će nadoknaditi troškove za ponovno zasađivenje uklonjenog drveća (rastinja), a ponovno zasađivanje će izvesti gradsko preduzeće za zelenilo JКP Mediana Niš. Pored toga, osim naknade za oštećenje stabala, EMS AD plaća nadoknadu za očuvanje zelenog fonda Grada Niša. Radovi na deonici 6 su planirani za proleće i biće primenjen isti princip kao i na deonici 5”, navodi se u saopštenju EMS-a.

Oni su rekkli da je javnost je o ovom projektu u više navrata bila blagovremeno obaveštena, da je sprovedena javna rasprava, da je urađena Studija o proceni uticaja na životnu sredinu i da je prošla stručnu reviziju, ali i da dalekovod, kao ni podzemni kablovski vod, ne ugrožavaju građane.

Foto: FB strana Sačuvajmo kej

“Sam položaj transformatorske stanice Niš 6, koja je izgrađena u užem gradskom jezgru, odredio je i trasu budućeg mešovitog voda koji će samo pomenutu završenu trafostanicu priključiti na našu trafostanicu Niš 2. Podzemni kabl nije pitanje prestiža već nužnosti i primenjuje se samo za uže gradske zone, odnosno tamo gde zbog visine objekata nije moguće da ide nadzemni vod”, rekli su u Elektromreži Srbije.

U EMS-u podsećaju da u Srbiji postoji blizu 11.000 kilometara nadzemnih vodova i tek nešto blizu 60 kilometara podzemnog 110 kV kabla koji je postavljen isljučivo u najužim gradskim zonama, jer za drugo ne postoji tehničko niti ekonomsko utemeljenje.

Zbog izgradnje istog dalekovoda stanovnici Brzog Broda su u protekla dva meseca protestovali su više puta i za sada sprečili da u tom delu grada dalekovod bude izgradjen nadzemno.

Pročitajte još…

Struka OSPORAVA studiju Elektromreže Srbije o izgradnji dalekovoda u Brzom Brodu

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com