Zdravlje

Zahvaljujući novom aparatu za zračnu terapiju, liste čekanja biće prošlost

Niški Klinički centar dobio još jedan, najsavremeniji linearni akcelerator i CT simulator, koji će vrlo brzo početi da se koristi, a zahvaljujući njemu liste čekanja na zračnu terapiju više neće ni postojati, rekao je direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović.

Sredstva su obezbeđena zahvaljujući projektu za razvoj zdravstva Srbije, koji se finansira iz zajma Svedske banke.

“Zahvaljujući ovom projektu, uz pomoć kojeg je  jer smo se sada, sa nekadašnjeg broja od 850 pacijenata, koji su čekali, spustili na oko tri stotine ljudi sa tri aparata koji su u funkciji, dok ćemo sa ovim četvrtim, novim, biti u mogućnosti da sve pacijente zbrinemo odmah”, izjavio je Radovanović, prvi čovek ove Ustanove, i izrazio veliku zahvalnost Vladi Republike Srbije, resornom Ministarstvu i Svetskoj banci na odličnoj saradnji.

Kako Klinički centar troši sredstva, danas su proveravali članovi delegacije Svetske banke,  na čelu sa Lindom Van Gelder, regionalnom direktorkom za Zapadni Balkan. Ona je sa predstavnicima Ministarstva zdravlja obišla danas niški Klinički centar, kako bi se uverila u dinamiku sprovođenja „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“ koji se finansira iz zajma Svetske banke. Tada je zaključeno, da je način na koji su upotrebljena novčana sredstva, opravdao sva njihova očekivanja i da je značaj koju njihova podrška ima za sve stanovnike ovog dela Srbije zaista veliki.

Prilikom obilaska, prof. dr Zoran Radovanović, generalni direktor Kliničkog centra Niš, upoznao je visoku delegaciju, sa svim prednostima koje pacijentima pruža novoizgrađeni prostor i najsavremenija oprema, ali i novi aparat za zračnu terapiju sa CT simulatorom, koji je kupljen, upravo zahvaljujući sredstvima Svetske banke.

Svetska banka, koja je sa 2,7 miliona evra, osim kupovine novih aparata za KC Niš, finansirala i prateće građevinske radove i skladištenje dva dotrajala aparata, omogućila je i edukaciju osoblja svih profila na Odeljenju za radioterapiju za korišćenje nove savremene opreme, što se, kako je rečeno, pokazalo kao dobra investicija.

“Zaista sam zadovoljna kako je Ministarstvo zdravlja zajedno sa Upravom Kliničkog centra u Nišu sprovela sve ovo, a kako mogu da čujem, celokupan kadar je već osposobljen za rad, tako da se radujem što će aparat u dogledno vreme biti u funkciji i pomoći pacijentima koji se ovde leče”, navela je Linda Van Gelder.

I u Ministarstvu zdravlja, istakli su da su zadovoljni trenutnim razvojem situacije u KC Niš i onime što ova investicija predstavlja za sve građane.

“Zahvalni smo na podršci koju nam je Svetska banka pružila i koju nam pruža duže vreme unazad, tako da se iskreno nadamo da će projekat ispuniti cilj, odnosno da će i zaista unaprediti razvoj zdravstva u Srbiji”, ističe prof. dr Vladimir Đukić, državni sekretar u Minisarstvu zdravlja.

Zračna terapija u Nišu, svake godine se obezbeđuje za 1500 do 1800 novih pacijenata, a nabavkom četvrtog aparata, osim što se očekuje dalje skraćenje liste čekanja i unapređenje kvaliteta lečenja, pored sprovođenja standardne i konformalne terapije, biće dodatno omogućena primena najsavremenijih tehnika zračenja koje se danas u sprovode u svetu.

Podsećamo, u okviru „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“ obezbeđena je nabavka šest novih linearnih akcelaratora i tri CT simulatora sa pratećom opremom i potrebnim građevinskim radovima za zračnu terapiju pacijenata obolelih od raka za Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Klinički centar Niš, Klinički centar Kragujevac i Zdravstveni centar Kladovo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com