Stari Niš

Prvi Pasterov zavod u Srbiji osnovan u “hrabrom” Nišu

Da je Luj Paster još krajem 19. veka bio je izuzetno poštovan i u Srbiji dokaz je to što mu je Кralj Milan dodelio orden Sv. Save prvog reda koji je danas izložen u Muzeju Pasterovog instituta u Parizu, kao i trenutak kada ga je povodom njegove smrti 1895. godine, Srpsko lekarsko društvo proglasilo za počasnog člana.

Tih godina nakon smrti Pastera kralj Milan odlučuje da u Srbiji izgradi i opremi prvi „Кraljevsko – srpski Pasterov zavod” u Beogradu radi sprečavanja i lečenja besnila. Posle dugogodišnjih rasprava, Beograd nije hteo da da zemljište za izgradnju zavoda zbog straha od moguće zaraze stanovništva. Strah da će „u ovom zavodu biti raznih patogenih mikroba, koji mogu iz svojih zatvora izmiliti i čuda počiniti od beogradskih stanovnika” bila je prevelika. Zato je (a gde bi drugde) pala odluka da se, u Srbiji prvi Pasterov zavod osnuje 1900-te godine u „hrabrom” Nišu pod upravom vojnog saniteta.

Foto: Vladimir Jovanović

Na čelu saniteta u tom trenutku bio je Mihajlo-Mika Marković, lekar, ratni hirurg, sanitetski pukovnik, dugogodišnji načelnik saniteta srpske vojske, upravnih Moravske stalne bolnice u Nišu (1880-1885), reformator vojnog Saniteta srpske vojske, nosilac mnogobrojnih odlikovanja i nagrada. O značaju izgradnje jednog ovakvog zavoda u Srbiji govorio je: „Svaki stranac koji u Srbiju dođe sasvim drugojače o njoj će misliti kad vidi da ona ima i svoj Pasterov zavod i zavod za spravljanje animalne limfe”.

Zgrada projektovna od strane nepoznatog arhitekte nalazi se u krugu Кliničkog centra Niš neposredno uz Carigradski drum i jedno vreme je služila kao epidemiološki i higijenski zavod u svojstvu civilne zaštite. Posle restauracije 1981-83. zgrada je dobila namenu Muzeja zdravstvene kulture u kojoj je boravila podružnica Srpskog lekarskog društva i Škola zdravstvenog vaspitanja.

Foto: Vladimir Jovanović

Spomen bista dr Mihajla-Mike Markovića, ispred zgrade Pasterovog zavoda u Nišu danas Muzeja zdravstva u Nišu, otkrivena je septembra 2010. na 110 godišnjicu od osnivanja Pasterovog zavoda danas Instituta za javno zdravlje Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com