Zdravlje

Stižu najsavremeniji aparati za zračnu terapiju. Jedan će biti instaliran u Nišu

Ministarstvo zdravlja Srbije sklopilo je ugovor o nabavci najsavremenijih aparata za spoljašnju zračnu terapiju – linearnih akceleratora najnovije generacije. Cilj ovog izuzetno značajnog ugovora je zamena dotrajalih uređaja u radioterapijskim centrima u Srbiji.

Od ukupno četiri ugovorena najsavremenija linearna akceleratora, jedan će biti instaliran u Nišu u Univerzitetskom kliničkom centru, dok će preostali aparati biti raspoređeni u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i UКC Кragujevac. Prednost ovih aparata je ta da će pacijenti kojima se otkrije karcinom, a terapija je zračenje, izbeći neretko čekanje, već će to biti izvedeno u najkraćem roku sa najsavremenijim aparatima.

Prema rečima Ministra zdravlja Republike Srbije dr Zlatibora Lončara, vrednost ove nabavke, sprovedene po procedurama i pod nadzorom Svetske banke je 12,7 miliona evra, uključujući i građevinske radovove koji iznose više od 2,8 miliona evra , a koji su neophodni u delovima ustanova gde će aparati biti instalirani.

Ministar Lončar je podsetio javnost da je prošle nedelje izvršena najveća nabavka dijagnostičkih aparata i da je srpsko zdravstvo postalo bogatije za 135 rendgen aparata i 55 CT skenera. Uz konstantno zanavljanje opreme u srpskom zdravstvu, nije se stalo ni sa izgradnjom zdravstvenih ustanova.

Prema rečima ministra, očekuje se da u naredna tri meseca krene isporuka aparata I da će oni odmah biti dostupni pacjientima u Srbiji.

„Do jeseni svi aparati će biti na svom mestu, dostupni svim pacijentima, a pre toga će se obaviti obuka naših zdravstvenih radnika”, kaže dr Lončar.

Foto: UKC Niš

Кupovina najsavremenijih aparata, osim za pacijente, veoma je važna i za mlade lekare kako bi od početka svoje karijere radili na najmodernijim i najboljim aparatima.

“Nećemo se zaustaviti na ovome. Uveliko realizujemo nabavku najnovijih magnetnih rezonanci, ultrazvučnih aparata, kreveta za intenzivnu negu i to je samo deo onoga što radimo. Želimo da zdravstveni sistem u narednih pet do 10 godina bude kompletno snabdeven, da bude spreman za sve izazove koji mogu da se pojave, a ujedno, da svim lekarima bude lakše da rade sa novom opremom. Mislim da je to veliki izazov za sve naše mlade lekare, studente na specijalizaciji koji će od prvog dana rada te tehnike biti tu. To je veliki napredak za zdravstveni sistem”, istakao je dr Lončar.

Ministar je ukazao i na značaj kupovine više od 300 najsavremenije opremljenih sanitetskih vozila i kola hitne pomoći za prevoz pacijenata na dijalizu. Prema njegovim rečima, zdravstveni sitem Srbije danas je neuporedivo bolji nego prethodnih godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com