Društvo

Vuk Bibić, mladić koji studira dva fakulteta

Na Međunarodnom takmičenju u programiranju u Rumuniji ekipa Prirodno matematičkog fakulteta je pobedila i bila najbolja u konkurenciji 88 ekipa iz devet zamalja. To im je otvorilo vrata svetskog prvenstva iz programiranja koje se održava u Portugaliji.

Ekipa studenta u sastavu Ivan Stošić, Lazar Stamenković i Vuk Bibić, sa svojim mentorom Nikolom Milosavljevićem, ispunila je san na koji se čekalo pune dve decenije. Tako počinje priča o Vuku Bibiću čije je ima ne osvom spisku posebno privuklo pažnju jer je u tom trenutku bio najmlađi član ekipe, a u fakultetskim klupama je proveo tek nekoliko meseci. Kada se upisivao u rukama je imao dva indeksa, Prirodno-matematičkog i Elektronskog fakulteta. Odlučio se za ovaj prvi, ali i za ovaj drugi pa profesori ocene sada upisuju u oba indeksa. Ovih dana je postao stipendista Fonda “Sveta Petka” Gradske opštine Medijana i bez ikakve dileme stipendija odlazi u prave ruke.

Vuk Bibić

Vuk je završio Gimnaziju “Bora Stanković”, specijalno računarsko odeljenje. I već tada njegovo ime je počelo da se pominje u javnosti. Počela su takmičenja i osvajanje nagrada. Kada je odbranio maturski rad našao se pred velikom dilemom, koji fakultet upisati.

“Od početka srednje škole sam razmišljao o tome koji fakultet da upišem i opcije u mojim mislima su bile raznovrsne. Ukratko, tu su bili fakulteti u inostranstvu i Elektrotehnički fakultet u Beogradu, ali u nedostatku želje da napuštam svoj rodni grad, odlučio sam da upišem nešto u Nišu. Elektronski fakultet se kotira kao jedan od najboljih u našoj zemlji, a i šire, međutim, sagledavajući predmete i silabuse istih shvatio sam da on pruža dosta praktičnog znanja, a da se matematika i algoritamsko programiranje, kao i veštačka inteligencija, kao oblasti ne potenciraju previše, pa sam zato odlučio da pored njega upišem i računarske nauke na Prirodno-matematičkom fakultetu – smer koji ispunjava uslove za drugi deo spektra mojih interesovanja. Zasad, završavanje obaveza na oba fakulteta mi ne predstavljaju problem, a verujem da će uz trud i upornost to biti slučaj i narednih godina”, istako je Vuk.

Vuk je za programiranje bio zainteresovan od malih nogu..

“Počeo sam da se interesujem za programiranje još u četvrtom razredu osnovne škole kroz neke interaktivne programčiće namenjene za učenje programiranja. Kasnije sam se dosta takmičio, kako iz algoritamskog tako i iz aplikativnog programiranja, upisao računarski smer u gimnaziji „Bora Stanković“ i svi uspesi koje sam usput pravio su me motivisali i nastavljaju da me motivišu da vredno radim i bavim se onim što volim”, kaže Vuk Bibić.

Učešće na regionalnom ACM-ovom takmičenju za njega je bio veliki izazov, ali i čast jer je bio deo najboljeg tima u jugoistočnoj Evropi.

„Time smo se i plasirali na svetski nivo takmičenja. Sama pomisao na to da ću se nalaziti u istoj prostoriji sa nekoliko desetina najboljih studenata u svetu me očarala i uzbuđeniji sam bio nego za bilo koje takmičenje na kome sam ikada učestvovao”, kaže Vuk Bibić.

On dodaje da mu je posebno drago to što se u timu našao, praktično, sa svojim “učiteljem”.

“Najstariji član ekipe, Ivan, već nekoliko godina unazad drži dodatnu nastavu srednjoškolcima koji se takmiče, pa između ostalog i meni”, kaže Vik. “Većinu svog programerskog znanja sam stekao od njega i nisam ni sanjao da ćemo jednog dana biti u istom timu na najprestižnijem takmičenju u ovoj oblasti”, zaključuje Vuk.

Tekst je deo projekta “Mladi talenti Medijane” koji je podržan od strane Gradske opštine Medijana u okviru raspodele sredstava za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2019. godini

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com