Kultura

Više od pola veka GSLU. Njenim osnivanjem grad je zauzeo značajno mesto na mapi kulturnih centara

Skoro čitavu deceniju sazrevala je ideja o osnivanju ustanove u Nišu, koja bi se bavila popularisanjem, negovanjem i proučavanjem savremenog stvaralaštva, izlaganjem dela likovne umetnosti, otkupom likovnih ostvarenja i stvaranjem bogatog fonda, organizovanjem seminara i raznih oblika pedagoškog delovanja, kao i vođenjem Sićevačke kolonije. Potekla je od kulturnih i javnih radnika Niša, koji su se zalagali za razvoj i unapređenje kulturnog života u gradu, u posleratnim godinama izraslog u značajan društveno-politički, ekonomski i univerzitetski centar.

Galerija savremene likovne umetnosti Niš osnovana je 9.juna 1970. Nakon stvaranja kadrovskih, materijalnih i organizacionih uslova, na inicijativu i uz podršku istaknutih kulturnih radnika i umetnika sa prostora bivše Jugoslavije, a na osnovu stručnog elaborata specijalne komisije Skupštine opštine Niš, na zajedničkoj sednici Opštinskog veća i Veća društvenih delatnosti od 9.6.1970.doneto je Rešenje o osnivanju Galerije savremene umetnosti u Nišu. Za prvog vršioca dužnosti direktora imenovan je dr Lazar Trifunović.

Po osnivanju oformljen je Savet ustanove sa predsednikom Ivanom Tabakovićem (tada dopisni član SANU) i članovima: Ivan Vučković, Vesna Ilić, Dragan Кostić, Vojislav Dević, Ljiljana Slijepčević, Radoš Ignjatović, Živojin Miljković i Radmila Miladinović.

“Osnivanjem GSLU grad je zauzeo značajno mesto na mapi kulturnih centara, jer je to bila jedina samostalna i specijalizovana ustanova tog tipa u užoj, a treća u celoj Srbiji.”, saopštila je ova ustanova kulture.

Puno rada, truda i entuzijazma tokom 52 godine postojanja bilo je potrebno da bi se ostvarili ambiciozni planovi koji su pored izložbenog, edukativnog i muzeološkog rada na visoko stručnom nivou , organizacije slikarske kolonije i saradnje sa srodnim ustanovama u svim republikama bivše Jugoslavije, predviđali i formiranje stalne postavke.

“Danas, Galerija savremene likovne umetosti Niš predstavlja značajnu ustanovu kulture muzejskog karaktera, koja u Oficirskom domu, Paviljonu u Tvrđavi i Salonu 77 priređuje izložbe domaće i strane savremene umetnosti, kao i renomiranih stvaralaca dvadesetog veka.”, naglašavaju.

Organizator je javne gradske manifestacije Likovna kolonija „Sićevo“, Grafičke radionice i drugih vidova rezidencijalnih programa. Zahvaljujući tome, kao i otkupima i poklonima umetnika , ustanova poseduje reprezentativnu kolekciju slika, grafika, skulptura, crteža, novih medija, koja se iz godine u godinu uvećava.

Povremenim priređivanjem izložbi u Nišu i drugim sredinama nastoje da je prezentuju javnosti, a digitalizacijom trajno zaštite i učine dostupnom za proučavanje.

Galerija je mesto učenja. Inovativnim pristupima u radu i komunikaciji sa publikom, osluškujući njihove potrebe i aktuelni trenutak , uz izložbe, edukativne programe, publikacije kustosi upoznaju javnost, posebno najmlađe, sa savremenim stvaralaštvom.

Ustanova neguje saradnju sa ustanovama, kulturnim centrima i umeticima iz inostranstva i na taj način populariše stvaralaštvo naših umetnika van granica zemlje i afirmiše nišku i srpsku likovnu scenu u svetu.

Tim Galerije danas čini 18-oro zaposlenih, koji stručnim i savesnim radom, nesebičnim zalaganjem i praćenjem aktuelne muzejske prakse, nastavljaju misiju osnivača i istovremeno unapređuju rad ustanove. Veruju da su pred ostvarenjem izuzetno značajnog cilja, kome su težili i njihovi prethodnici, te da će Niš uskoro dobiti stalnu postavku savremene umetnosti, a Galerija priliku da prezentuje javnosti bogatstvo koje baštini.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com