Veče Rembranta i kaligrafije u SKC-u

Veče Rembranta i kaligrafije u SKC-u

09:46
8227
22
Niške Vesti
PODELI

U sali Studentskog kulturnog centra u Nišu, 31. januara sa početkom od 18 sati biće promovisane publikacije o kaligrafiji i Rembrantu viđenog očima profesora istorije umetnosti Kamenka Markovića.

U svet zaboravljenog stila pisanja, kaligrafije, odvešće nas Aleksandar Stanković koji se ovim hobijem bavi, izučava ga i čuva od zaborava već desetak godina.

Prisutni će moći da uživaju i u demonstraciji kaligrafije na ćiriličnom, latiničnom i arapskom pismu. Ulaz je slobodan.

Kaligrafija je umetnost lepog pisanja koja vodi poreklo iz Kine. Ona je dizajn i izrada slova sa širokim šiljatim instrumentom, četkom, ili drugim instrumentom za pisanje.
Savremena definicija kaligrafske veštine je „umetnost davanja forme znakovima na izražajan, harmonistički i vešt način“. Stil kaligrafije je opisan kao ruka ili alfabet.

Kaligrafija se proteže od funkcionalnih i ručnih zapisa do prefinjenih umetničkih komada, gde ručno pisani tragovi uzimaju prvenstvo nad čitkim pisanjem. Veština kaligrafije se razlikuje od tipografije i neklasičnih ručnih pisanja. Osobenosti su istorijski podeljene, tečno i spontano, improvizovane u momentu pisanja.

Kaligrafija se nastavlja do izvestačenog načina izražavanja u formama različitih pozivnica, slovnog dizajna/tipografija, originalnih ručno pisanih natpisa, logo dizajna, ovlašćene kaligrafije umetnosti, uverenja, mapa i drugih radova koji uključuju pisanje (na primer Prikaz slovne umetnosti). Ona se isto tako koristi za pozorišne i pokretne slike za film i televiziju, svedočanstva, uverenja o rođenju i smrti, mape, i druge pisane dokumente.

22 KOMENTARA

 1. Величанствено вече . Проф. др Каменко М. Марковић је представио надахнутим реченицама стваралаштво генијалног Холанђанина. И прича о калиграфији је била изузетна. Овакви садржаји су потребни људима. Четрдесетак присутних уживало је у сјајној вечери.

 2. Пријатно сам изненађена што је на овој књижевној вечери био толики број људи. Видела сам колико им овакве вечери значе. Након бриљантног предавања о Рембранту и демонстрације калиграфије дуго су разговарали са проф. др Каменком М. Марковићем и Александром Станковићем. Оно што ме је фасцинирало на тој вечери са колико је лежерности и умећа модератор вечери водила програм и дискусију. Опчињена сам Марковићевим предавањем о Рембранту па предлажем Нишком Културном центру да ангажује проф. Марковића да одржи једно предавање из историје уметности а ми присутни ћемо платити улазницу и то ће бити хонорар професоров.

 3. Штета што након промоције није било ових публикација на продају. Купила бих са великим задовољством.

 4. Присутни су са не скривеним дивљењем слушали реченице које је проф. Каменко М. Марковић изговарао о Рембранту. Пажљиво су слушали и реченице о калиграфији јер им је то на веома пластичан начин дочаравано. Када је после више од два сата причања завршена промоција ових публикација, Александар Станковић је практично показао писање слова. Један број присутних сликара- аматера чланова Удружења „Луна“ из Ниша провео је у разговору са проф. Марковићем који је током промоције најавио да ће се врло брзо појавити једна књига о „Луни“ под називом Сјај „Луне“, којом се симболично обележава 49 година постојања овог Удружења и да је та књига увод у прославу пола века „Луне“.

 5. Све похвале нишком Студентском центру за организацију ове дивне вечери.

 6. Похвале свима онима који су допринели да ово вече буде сјајно: проф. Каменку Марковићу, Александру Станковићу и модератору вечери.

 7. Bilo bi lepo i praktično kada bi detalji sa ove večeri bili postavljeni na Guglu da i drugi vide šta se dogadja na polju umetnosti u Nišu.

 8. У вези са предлогом на Нишки студентски културни центар организује неко предавање из историје уметности које би одржао професор Марковић а публика платила улазницама хонорар. Имам предлог: Проф. Марковић са својом комшиницом Драганом Станковић већ неколико година чува, лечи, храни и брине о 20 мачака у насељу Дуваниште. Написао је о њима и књигу:“Мачке, та дивна створења“. О овим племенитим људима „Блиц портал“ и „Блиц“ су неколико пута писали. Погледати: „Комшија каквог би свако пожелео“( 22.8.2016), „Оаза радости у Нишу не може сама: Долази зима, а мацама су потребни храна и лекови“( 23.11.206), „Апел љубитеља животиња из Ниш2(2017). Хајде да направимо једну акцију и помогнемо мацама. Можемо ми, када хоћемо.

 9. То је одлична идеја: љубитељи животиња( мачака посебно) могли би посредством друштвених мрежа да одиграју изузетну улогу.

 10. Људи који „управљају“ културом Града Ниша, који одређују којој ће установи колико новца уделити, морали би да се потруде да Студентски културни центар добије знатно већа средства јер може да буде место важних дешавања у култури, може да организује промоције књига, да буде место бројних дискусија о уметности, култури и другим бројним темама везаним за функционисање једног друштва какво је наше у доба великих економских разлика. Може бити место где се може реализовати и нека акција хуманитарног карактера, па и ова коју је предложила једна госпођа: прикупити једну количину новца како би маце- племените животиње опстале. Са прозора свог стана свакога дана неколико година уназад, зими и лети, видим проф. Каменка Марковића, његову супругу и комшиницу Драгану са колико љубави брину о мачкама у Дуваништу – фасцинирана сам том количином љубави, пожртвовања и преданости, Они су моји хероји. Овде жене свакога дана доводе унуке, да мазе маце, да се играју са њима. Данас је било најмање десетак детета са бакама и мамама. Завршићу овој коментар реченицом из књиге Каменка М. Марковића: „Мачке, та дивна створења“, коју је написао о мацама из Дуваништа и поклањао је комшијама. Он пише:“ Када видите ове маце, приђите им , помазите их, и почешкајте иза ушију. Ако желите дајте им храну коју воле, а не ону коју намеравате да баците. То су неизмерно вредна бића са којима се човек дружи већ 9.500 година: И волите их, и волите их.

 11. Овај (11) по реду коментар оставио ме је без даха. Прочитала сам толико података о универзитетаском професору др Каменку М. Марковићу и схватила да је то веома респектабилна и у научним круговима цењена личност па када он и његова супруга са таквом преданошћу брину о животињама ваљало би да га подржимо у тој идеји. Драги пријатељи животиња нађите снаге у себи и купите храну мацама коју требате да дате Каменку или Драгани. Родитељи би на тај начин васпитавали и своју децу да воле животиње, све је то веома корисно и практично: развијати љубав. Као бивша учитељица знам колико је то крисно.

 12. ПРЕДЛОГ СТУДЕНТСКОМ КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ. Ових дана са великим задовољством читала сам бројне коментаре везане за промоцију публикација које је центар организовао. Предлажем Вам да организујете предавање професора др Каменка М. Марковића везано за РЕМБРАНТА. То би била одлична прилика да студенти Факултета уметности, ђаци из Уметничке школе и сви љубитељи ПРАВЕ уметности дођу и слушају уваженог предавача. Ово вам пишем из разлога што сам професора Марковића имала прилике да слушам када је у Нишком културном центру говорио о Константину Бранкушију. До тада сам знала само неколико општих ствари о том уметнику од тога дана он је постао моја опсесија захваљујући чаробном предавању које је Марковић одржао. Никада нисам слушала некога са толико „песничких слика у себи“ и са толико сугестивности у реченицама, држећи нас више од два сата у стању духовне хипнозе. Професор Марковић је чаробњак речи, човек срца. Сви смо видели сузе у његовим очима док је обликовао једну од најблиставијих биографија 20. века. Предавање је завршио грцајући у сузама док је причао о Бранкушијевој скроној сахрани – сахрани једног од највећих скулптора свих времена, или како је проф. др Каменко М. Марковић рекао „највећег скулптора свих времена“.Учините то, молим Вас. Обезбедите средства за један такав догађај у култури и обавестите јавност. Нишки културни цвентар није то ваљано чинио, људи не знају када се под тим кровом нешто важно дешава. То су праве вредности и негујмо их!

 13. Догодило се и то. Новинари РТС направили су у стану Александра Станковића репортажу о њему и његовом раду. Материјал ће бити емитован у оквиру емисије „Тако стоје ствари“ Зорана Станојевића. Сада би ваљало прихвати предлог професора др Каменка М. Марковића: обезбедити новчана средства и простор у којем би Станковић радио и подучавао оне који то желе. Очекујемо да ће општина Медијана понудити простор на коришћење у некадашњем Педагошком заводу.

 14. У нишком Студентском културном центру 23. 2. (петак) у 18 сати одржаће се две промоције књига. Прва промоција везана је за књигу Сјај „ЛУНЕ“, Каменка М. Марковића, а написана је поводом 49 година од настанка нишког Аматерског друштва сликара „Луна“ и публикација „Азбучник Александра Станковића,“ коју је написао Каменко М. Марковић и која ће пратити изложбу Александра Станковића која ће те вечери бити отворена. Биће то добра прилика да се више чује о „Луни“ али и види „Азбучник Александра Станковића“ у који су ушла значајна имена из света уметности, културе и глуме са простора Ниша и његове околине.

 15. Изложбом „Азбучник Александра Станковића“ и промоцијом књиге Сјај „Луне“ аутора проф. др Каменка М. Марковића, нишки Студентски центар је начинио још један одличан корак у смислу афирмације уметности.

 16. Професор Каменко М. Марковић је начинио одличан потез када је написао каталог : „Александар Станковић, калиграф“ и дао Александру неколико корисних савета. Она је двоструко корисна: Александар се потврдио као одличан калиграф а као друго изабрао је тридесет значајних људи из који су својим знањем и креативношћу обележили једно време. Изложба Александра Станковића остаће упамћена као допринос бољем упознавању једног броја људи који су се истакли у својим областима и прославили Ниш, Србију, Југославију.

 17. Данас, 13. марта 2018. године , на РТС 1, у емисији „Тако стоје ствари“ , била је репортажа о Александру Станковићу, калиграфу из Ниша. Ту је био и професор др Каменко М. Марковић који је говорио о вредностима калиграфије и похвалио Станковићев рад и казао шта је потребно да би он и даље напредовао. Треба, казао је он да се формира „школа калиграфије“ по којој ће Ниш бити познат. За то није потребно много пара али је потребно много воље и рада. Душко

 18. Треба што пре пронаћи простор у којем би почела да ради „школа калиграфије“ у Нишу. Изложбом калиграфије Александар Станковић из Ниша скренуо је пажњу на себе. Нишлије су показале дозу интересовања. На промоцији каталога „Александар Станковић, калиграф, аутора проф. др Каменка М. Марковића у нишком Студентском центру било је више од 40 људи. На изложби Александрових калиграфских радова у истом простору било је скорфо толико људи. Каталог са те изложбе под називом „Азбучник Александра Станковића“, аутора каменка М. Марковића објаснио је Александрову идеју и намеру да својим симболима забележи знамените личности Ниша. О Александтовој намери да оживи калиграфију говорио је и проф. Марковић у телевизијској репортажи која је емитована на РТС 1 у емисији „тако ствоје ствари“, па зар то већ није довољно да се крене са овом идејом о „школи калиграфије“ у Нишу.

 19. Пре неки дан је министар у влади Републике Србије најавио „спас за ћирилицу“ и навео да ће они који буди истицали називе својих фирми имати извесне бенефиције ако оне буду написане латиницом. Било би добро када би неки послодавци исказале потребу да им се ручно напише назив њихове фирме. То је занат веома близак уметности. Калиграф то може да уради без икаквих тешкоћа и зато се залажем да „школа калиграфије“ што пре почне да ради у Нишу. Оставимо се сујета и помогнемо човеку који је одличан калиграф. А, да би се то постало није довољно неколико часова у некој од школа потребно је много, много више од тога: таленат и страшно велика воља и дугогодишњи рад.

 20. Негујмо ћирилицу и тако што ћемо од калиграфа наручити да нам напише назив фирме. Изложбом калиграфских радова Александра Станковића покренута је та идеја .Читам ове коментаре везане за нишки аеродром, па испаде да смо ни Нишлије људи другог реда. Ако и јесмо за то велику одговорност сноси Београд који нам нуди само мрвице. Ниш се копрца у сиротињи али и ми нишлије имамо нешто: Ивана Миљковића једног од најбољих светских одбојкаша, Дејана Стојиљковића веома занимљивог писца, проф. др Каменка М. Марковића светски признатог стручњака за Рембрантову уметност. Не дамо аеродром!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 21. Потребно је мало новчаних средстава и ПУНО воље градских челника да се у Нишу оформи „Школа калиграфије“ и с тим у вези у јуну месецу одрже „дани калиграфије Србије“. Потребно је за почетак позвати петнаестак учесника да дођу Ниш. Радове са те смотре објавити у каталогу и презентовати свету. Услова има: ту је Александар Станковић, ту је проф. др Каменко М. Марковић, коме би требало препустити место кључног човека, а јавиће се и други учесници из Пожаревца, Новог Сада, Врбаса, Јагодине… У оквиру „тих дана“, ( смотра лепог писања трајала би за почетак два дана), за то време би биле би одржаване радионице и предавања о појединим уметницима из света уметности. То би Нишу много значило из бројних углова. Тема би могле бити повезане за историјом, кжижевношћу. Смотра не би повећала бруто- друштвени производ Србије али би учинила да се нешто позитивно чује и о Нишу- другом по величини али не и по значају града у Србији. Ниш би без већих проблема могао да организује ову смотру краснописа без да тражи дозволу од Београда. Уверен сам да би проф. Марковић у улози директора ове манифестације, као човек од изузетног угледа у свету уметности ( важи за једног од најбољих познавалаца Рембрантовог живота и рада и живота и рада Константина Бранкушија). Недавно је дао интервју Радио Букурешту Интернационал у вези са годишњицом смрти Константина Бранкушија. Сада би могасо да говори о овој смотри и Европа би чула да се у Нишу одржава таква манифестација.

POSTAVI KOMENTAR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Niških Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Niških Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Niških Vesti se možete obratiti ovde: web {at} niskevesti {dot} rs

Unesete rezultat (zaštita od spama) *