Sport

Usvojena pravila finansiranja programa sportskih klubova

Od sledeće godine delatnost organizacija u oblasti sporta Grad će programski finansirati, a Gradsko veće usvojilo je i novi Pravilnik kojim se tačno precizira kako će se bodovati projekti odnosno programi sportskih klubova, kaže Vesna Stojanović iz Uprave za omladinu i sport.

Zbog novog Zakona o sportu menja se način finansiranja lokalnih sportskih klubova. To znači da od sledeće godine gradonačelnik Niša više neće raspoređivati stimulativna sredstva sportskim klubovima i da će ubuduće taj posao pripasti nadležnoj Komisiji.

Zakon propisuje da nijedna sportska organizacija ne može da dobije više od 20% od ukupnog gradskog budžeta opredeljenog za sport. Nadzor i kontrolu sprovođenja aktivnosti sporta u Nišu vršiće gradski sportski inspektor, koji će uskoro biti imenovan.

„Novim Zakonom o sportu predviđeno je 100% programsko finansiranje sportskih klubova, a Pravilnikom su određeni kriterijumi po kojima će se bodovati programi sportskih klubova. Raspodela sredstava opredeljenih za sport biće ravnomernija, jer je rad Komisije transparentan i koja će po bližim kriterijumima odlučivati i predlagati Gradskom veću koje su sportske organizacije značajne za Grad. To znači da će se bodovati popularnost sporta na gradskom, nacionalnom i međunarodnom nivou, uspesi i rezultati sportskih klubova na takmičenjima u poslednje četiri godine, kao i doprinos u afirmaciji Grada“ ističu u Upravi za omladinu i sport.

Rok za podnošenje aplikacija počeće čim se Pravilnik o postupku odobravanja programa kojima se ostvaruju potrebe i interesi građana u oblasti sporta objavi u Službenom glasniku Grada Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com