Sport

DANI SU U PITANJU: RK “Železničar” neće još dugo izdržati bez novca

U danu nakon velike pobede nad Dinamom u Pančevu, koja je, zbog direktnog TV prenosa na javnom servisu Srbije, dobila lep odjek u sportskoj javnosti, a našu ekipu dovela na samo jedan bod do drugog mesta na tabeli, tačno na polovini plej-ofa ARKUS lige; i u nedelji pred finalni turnir Kupa Srbije, na kome ćemo biti jedan od pretendenata na trofej koji smo osvajali sedam puta u klupskoj istoriji; umesto uobičajene euforije zbog, nesumnjivo, jedne od uspešnijih sezona u istoriji kluba, prinuđeni smo da se obratimo javnosti zbog alarmantne situacije u Rukometnom klubu Železničar, koji je doveden na samu ivicu egzistencije, isključivo zbog obustave finansiranja kluba iz gradskog budžeta, navodi se u saopštenju ovog niškog kluba.

U saopštenju napominju da je aktuelno rukovodstvo u avgustu 2019. godine preuzelo upravljanje klubom, koji se nalazio, i danas je, pod Unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR), dodatno opterećen višemilionskim dugovanjima (13,8 miliona) iz prošlosti i da je, STROGO DOMAĆINSKIM POSLOVANJEM, ali uz pomoć sredstava opredeljenih iz budžeta grada, uspelo da u relativno kratkom roku, istovremeno, ostvari četiri velika cilja – nasleđeni dugovi su, zaključno sa 31. decembrom 2020. godine, više nego prepolovljeni, sve tekuće obaveze, prema igračima, stručnom štabu, zaposlenima u klubu i svim ostalim poveriocima, uključujući i mesečne rate UPPR-a, redovno su servisirane, bez ijednog dinara duga, prvi tim je zauzeo prvo mesto u B grupi Superlige i oformljena je škola rukometa sa više desetina dečaka, kao zalog za budućnost, uprkos velikom problemu sa terminima za treninge, zbog pandemije.

“Sve što smo za godinu i po dana uradili na imidžu kluba, urušava se unazad dva meseca. Onoliko koliko smo mogli, sopstvenim angažovanjem smo pronalazili sponzore i donatore, kojima se od srca zahvaljujemo, jer su prepoznali delikatnost momenta i finansirali su i pomagali naše redovne takmičarske aktivnosti prethodnih nedelja, ali voda nam je došla do grla i klub se, doslovno, nalazi na ivici provalije. Naši igrači, članovi stručnog štaba i ostali zaposleni u klubu već tri meseca nisu primili platu, ali i dalje pokazuju veliko strpljenje, odanost i požrtvovanje. To je preko 20 porodica bez elementarne egzistencije. Iščezla je tolerancija stanodavaca za igrače koji nisu rodom iz Niša i preti im izbacivanje iz stanova. Nemamo više načina kako da finansiramo putovanja na utakmice, a u jednom vikendu tri naše ekipe u različitim uzrasnim kategorijama (seniori, omladinci i kadeti) imaju redovne takmičarske aktivnosti”, ističe se u saopštenju koje je potpisao dr Ljubomir Pavlović, predsednik Upravnog odbora RK Železničar 1949.

Dodaju i da sa ponosom predstavljaju Grad Niš, nose njegov grb na grudima, u tekućoj sezoni su verovatno najuspešniji ambasadori, ali funkcionisanje jednog ovakvog kluba, odvajkada, moguće je isključivo uz redovno, mesečno finansiranje od strane Grada, koji je oduvek bio njegov najveći finansijer. Bilo direktno, bilo posredno, tako što je koristio snagu svog autoriteta da klubu pronađe dodatne sponzore.

“Odnos aktuelnog rukovodstva Grada prema našem klubu, ali i sportu uopšte, je omalovažavajući. Suprotno državnoj politici koja podrazumeva pomoć vrhunskom sportu, što se i desilo krajem prošle godine u značajnom iznosu, u našem gradu najpre je budžet za sport neobjašnjivo prepolovljen, a onda, iz nečijeg hira, do današnjeg dana nisu stvorene elementarne zakonske mogućnosti za početak procesa finansiranja, jer nije čak ni oformljena komisija koja treba da odlučuje o raspodeli sredstava prema programima podnetim još prošle jeseni. Iako su predstavnici 15 klubova od posebnog značaja za Grad, na sastanku sa gradonačelnicom održanom još 17. februara, dobili obećanje da će komisija početi sa radom u narednih nekoliko dana, to se ni za ova skoro dva meseca nije dogodilo.”

Železničar već neko vreme trpi veliku štetu zbog problema koje mu je naneo prethodni zakupac poslovnog prostora u Domu rukometa. Taj spor dobio je svoj sudski epilog. Iako su dugovi prethodnog zakupca za električnu energiju i komunalne troškove u iznosu od preko četiri miliona dinara potvrđeni sudskom presudom, klubu je baš ovih dana isključena struja, što nam dodatno otežava funkcionisanje.

“Mi smo se pravovremeno obratili svim nadležnim gradskim institucijama za pomoć u rešavanju ovog problema, ali odgovor nismo dobili.”

Ukoliko hitno ne dođe do neke reakcije, bojimo se da Rukometni klub Železničar, ali i celokupni niški sport, neće još dugo izdržati.

“Kada je o našem klubu reč, dani su u pitanju!”

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je na da je formirana Komisija za sport i da niški klubovi uskoro mogu da očekuju novac.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com