Društvo

Uručen reanimacioni sto za bebe, donacija prikupljena u akciji koja je počela u Nišu – „Da pobedi dečiji osmeh“

Reanimacioni sto za bebe predat je lekarima sa intenzivne nege odeljenja za neonatologiju Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbija.

Inicijativa koja je počela u Nišu, a raširila se na celu zemlju, dobila je epilog i posle duge procedure preko potreban aparat je na mestu za koje je namenjen, spreman da pomogne u spašavanju života najmlađih.

Foto: Milica Branković

„Negde 5 do 10 posto dece koja se rode na vreme i preko 80 posto novorođenčadi koji na svet dođu pre vremena zahteva na rođenju jedan vid pomoći, neku malu stimulaciju, a neka i kompletnu reanimaciju. U tom smislu reanimacioni sto njima mnogo znači, obezbeđuje jednu pravu reanimaciju, gde mi tačno znamo na koji način pružamo pomoć detetu. To njemu ne znači samo za primarno preživljavanje na rođenju, nego je i prvi korak za kvalitetan život. U tom smislu reanimacioni sto njima bukvalno spašava život. Beskrajno se zahvaljujem svima koji su prepoznali potrebu da zajedno sa nama učestvuje u spašavanju ove male, veoma osetljive populacije“, rekla je prilikom predaje aparata načelnica ovog odeljenja, dr Tatjana Nikolić .

Na ovom odeljenju se rodi oko 6000 beba na godišnjem nivou, od toga se prevemeno rodi oko 13 posto, što znači da se spase oko 700 beba godišnje, u čemu će ubuduće novi reanimacioni sto pomoći u velikoj meri.

Podsetimo, inicijativa za kupovinu reanimacionog stola potekla je od porodice i prijatelja Jelene Trašević Ranđelović, manekenke iz Niša, koja je preminula samo osam dana nakon rođenja ćerke Ksenije, čiji su žovot lekari spasili upravo na ovom odeljenju. Akcija prikupljanja sredstava počela je humanitarnom modnom revijom održanom krajem prošle godine u Nišu, a nastavljena je kampanjom prikupljanja sredstava preko sajta donacije.rs.

Učestvovalo je 180 donatora i prikupljeno 1.450.000 dinara. Pored prijatelja i porodice koji su došli na ideju, veliku ulogu u logističkom sprovođenju čitave akcije odigrao je Džedajski pokret iz Niša, koji podseća sve građane da je, ukoliko se udruže, moguće ostvariti sve što se zamisli. Donacija ovog jako značajnog medicinskog aparata je pravi dokaz za to.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com