Društvo

U SUSRET SVETSKOM DANU MENTALNOG ZDRAVLJA: Briga o mentalnom zdravlju naša je nova realnost

Od samog početka pandemije se primećuje postepen porast pacijenata psihijatrima u Domu zdravlja posebno kada se govori o prvim pregledima, kaže dr Miloš Rakić, psihijatar u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Svеtsкi dаn mеntаlnоg zdrаvljа sе svаке gоdinе оbеlеžаvа 10. окtоbrа nа iniciјаtivu Svеtsке fеdеrаciје zа mеntаlnо zdrаvljе i uz pоdršкu Svеtsке zdrаvstvеnе оrgаnizаciје, а u pаrtnеrstvu sа ministаrstvimа zdrаvljа i оrgаnizаciјаmа civilnоg društvа širоm svеtа.

To su pacijenti koji se do sada nisu javljali psihijatrima i veliki procenat tih prvih pregleda su ustvari psihički poremećaji različite prirode koji se javljaju i na neki način su povezani sa koronom. Dr Miloš Rakić kaže da je pandemija uslovila i slogan kojim se obeležava ovogodišnji Dan mentalnog zdravlja, a to je „Briga o  mentalnom zdravlju, naša nova realnost“.

Da bi sačuvali svoje mentalno zdravlje u ovoj situaciji potrebno je da vodimo normalan život, da imamo selektivan pristup informacijama ali uz primenu svih mera i na taj način ćemo funkcionisati najnormanije.

 “Uglavnom su to osobe koje su ili preležale koronu, ili je neko  u porodici preležao ili su ostali bez drage osobe zbog  infekcije ovim virusom. Kod nekih je prisutan strah od zaražavanja. Najrazlitiji je sadržaj koji pacijenti nama nude ali je veliki procenat njih vezan za ovom pandemijom“, kaže dr Miloš Rakić.

Kaže da se češće ovi strahovi javljaju kod osoba srednjih godina i kod starije populacije, ali se ne smeju  zaboraviti ni osobe koje se već leče kod psihijatra a koje su i inače podložnije strahu i stresu.

“Bilo kakva vanredna situacija, pa i korona, unosi veliki nemir u ljude. U takvim situacijama je  vrlo teško ponašati se racionalno i zbog toga primećujemo da  postoje problemi i u porodičnim odnosima ali i u partnerskim realacijama. To su nespecifični problemi koji se javljaju u bilo kom odnosu koji je nabijen emocijama, a u stresnim situacijama se potencira konflit i može da dođe  do raspada porodičnog sistema, braka ili veze. To dalje produbljuje psihičke probleme“, objašnjava dr Miloš Rakić.

U skladu sa sloganom koji prati Dan obeležavanja mentalnog zdravlja virus  treba prihvatiti kao našu novu realnost.

” Virus treba prihvatiti kao našu novu realnost jer to i jeste tako. Virus će ostati sa nama, u kojoj meri i na koji način ćemo se boriti protiv njega  pitanje je za epidemiologe i virusologe, ali ovo nije tajfun koji je  napravio štetu i sada će proći a mi ćemo nastaviti da živimo kao do sada. Moramo se  prilagoditi i organizovati naše živote u novonastalim okolnostima“, dodaje Rakić.

To znači vakcinisati se i primenjivati sve mere koje su  preporučene od Svetske zdravstvene organizacije i Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

 “Mi smo svi izloženi  informacijama sa različitih strana. Velika količina tih informacija dolazi iz potpuno neproverenih izvora i da bi  čovek sebe zaštitio mora da pojednostavi svoj život i svoje ponašanje.To će  uraditi tako što će slušati  relevantne stručnjake. Ukoliko oni preporučuju vakcinaciju onda to treba učiniti, razgovarati  o tome sa svojim najbližima“, savetuje dr Miloš Rakić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com