Kultura

Iz Stokholma u Niš “sletela” priča o srcu Brazila

U okviru manifestacije “Brazil u Nišu” zaljubljenici u ovu zemlju i kulturu moći će da dožive delić atmosfere sa brazilskih ulica. U nedelju, 3. decembra, sa početkom u 13 sati u kafeteriji Biro, Nišlijama će biti predstavljna knjiga “Brazil nije za početnike”.  Autor je Predrag Dragosavac, beogradski novinar koji je pre nekoliko godina boravio u Brazilu, a koji prethodne četiri godine živi u Stokholmu. 

“Brazil je ogroman i šaren i o njemu može da se piše na bezbroj načina. Knjiga pred vama samo je jedna od mogućnosti; to je kratka hronika jedne veoma lične fascinacije Brazilom. Veći deo rukopisa nastao je u Kampinasu i Sao Paulu, nešto je dopisivano i kasnije – u Beogradu, Barseloni i Stokholmu. Hteo sam da sklopim sopstveni mozaik sličica o zemlji i ljudima koji su me dugo fascinirali iz daleka i da to podelim sa onima koje tako nešto može da interesuje.”

Ovim rečima autor započinje priču o Brazilu, tamošnjim ljudima i način na koji je on doživeo putovanje kroz ovu južnoameričku zemlju. Kako navodi, hteo je da ćitaocima pokloni mozaik sličica o najvećoj južnoameričkoj zemlji  – o prošlosti i sadašnjosti, starosedeocima i doseljenicima, gospodarima i robovima, o ogromnim gradovima i nenaseljenim prostranstvima, o ljubavi, muzici, fudbalu.

” “Brazil nije za početnike” je svojevrsna hronika ne samo mog šestomesečnog putešestvija Brazilom, nego i višegodišnje fascinacije tom zemljom, njenim ljudima, šarenilom njene kulture, protivrečnostima njene svakodnevice.”, objašnjava Dragosavac.

Onima koji planiraju da otkrivaju tajne ove zemlje knjiga, kaže, može da posluži kao svojevrsni vodič, dok će onima kojima ovaj dalek put još nije u planu, približiti Brazil.

Organizator promocije knjige je Latinoamerički centar u Nišu, a kako navode, Niš postaje međunarodni grad, koji već privlači veliki broj turista. Ovo je, dodaju, odlična prilika da se na jednom mestu okupe Brazilci koji žive ili borave u Nišu.

“Obradovala me mogućnost da iz Stokholma direktno sletim u Niš”

Autor knjige pred samu promociju ne krije entuzujazam sa kojim je sleteo u Niš. Sama činjenica da iz grada u kome živi može direktno da dođe u grad na Nišavi je u njemu probudila želju da upozna Niš kao pravi turista.

Predrag Dragosavac, autor knjige

“Odmah sam kupio kartu, ne samo zbog cene, već mnogo više zbog znatiželje da vidim kako sve to izgleda. U Niš nisam samo sleteo i produžio dalje, nego sam otišao u grad, iznajmio sobu i onda kao pravi «turista iz Švedske» natenane overavao «turističku ponudu”, kaže on. 

Navodi da je tokom leta oslušnuo razgovore putnika koji nisu krili zadovoljstvo što iz daleke Skandinavije kroz samo par sati mogu da budu u svom gradu.

“Ne mislim da preterujem kada kažem da se u atmosferi u avionu osećala i neka vrsta ponosa i uzbuđenja što se u rodni kraj i zavičaj sleće direktno; što posle iskrcavanja ne mora još dva, tri ili četiri sata da se putuje da bi se došlo do svojih najbližih. Učinilo mi se kao da u tom avionu osećam probuđeni lokal-patriotizam ljudi koji, iz različitih razloga, nisu imali mnogo prilike da u svom kraju budu ponosni domaćini gostima iz daleka.”, zaključuje autor.


Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com