Obrazovanje

Uručeni Ugovori o dodeli sredstava za opremanje učeničkih zadruga. Sredstva dobile i četiri škole sa teritorije Niša

Ministar prosvete Branko Ružić uručio je danas direktorima 32 osnovne škole ugovore o dodeli sredstava za opremanje učeničkih zadruga i istakao da su se zadruge pokazale kao odličan mehanizam za jačanje veštine preduzetništva, drugarstva, ali i da doprinose smanjenju nasilja među vršnjacima

Među 32 škole koje su dobile sredstva su i četiri škole koje se nalaze na teritoriji grada Niša. Novac za učeničke zadruge dobiće OŠ “Nadežda Petrović” Sićevo na osnovu projekta “Ploter – đačke kreativnosti promoter”, OŠ “Branko Radičević” Gabrovac na osnovu projekta “Nabavka mašine i opreme za izradu i graviranje etno-suvenira”, OŠ “Lela Popović” na osnovu projekta “Medena livada” i Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Carica Jelena” na osnovu projekta Štamparija “Suncokreti”.

Ružić je naveo da je ove godine za unapređenje rada zadruga izdvojeno 12 miliona dinara, kao i da je do sada Ministarstvo prosvete dodelilo ukupno 45 miliona dinara ustanovama koje su osnovale učeničke zadruge.

„Ministarstvo je tu da podrži i osnaži škole da unapređuju obrazovno-vaspitni rad, između ostalog i kroz konkurse i sredstva koja iz godine u godinu obezbeđujemo“, rekao je Ružić.

On je dodao da zadruge učenicima daju mogućnost praktičnog i primenjivog učenja, što pospešuje usvajanje i transfer znanja i razvoj međupredmetnih kompetencija.

U poslednje vreme, kako je objasnio, u rad zadruga sve više se uvode i informacione tehnologije, kroz upotrebu na primer 3D štampača i raznih vrsta lasera.

“Кroz učešće učenika u sekcijama zadruga iz oblasti ekologije, razvija se i svest o važnosti očuvanja životne sredine. Takođe, svi prehrambeni proizvodi koje zadrugari naprave u školskoj zadruzi bazirani su na zdravoj ishrani i nalaze se u ponudi školskih kuhinja“, rekao je Ružić.

Ministar je naglasio da su učeničke zadruge važan deo obrazovno-vaspitnog rada, jer jačaju motivaciju učenika i omogućavaju da učenik svoje slobodno vreme provede organizovano, kreativno i korisno.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com