Društvo

Tiodorović: Ova zemlja nikada nije koristila neproverene vakcine

Vakcine koje se koriste u Srbiji prošle su sve potrebne kontrole, a iste te vakcine primaju i deca zapadne Evrope, kaže prof. dr Branislav Tiodorović. Izuzetan kvalitet i obavezna kontrola kriterijumi su koje vakcina mora da ispuni, dodaje on.

MMR vakcina prethodnih nekoliko godina jedna je od tema o kojoj se najviše polemisalo u javnosti. Nedovoljne i nepotpune informacije svakodnevno povećavaju zabrinustost roditelja, a nedavno proglašena epidemija morbila dovela je ovu polemiku do usijanja.

Kao najčešći razlog zbog kog su nepoverljivi prema vakcinama, roditelji ističu sumnju u kontrolu kvaliteta. Prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog, navodi da mesta za nepoverenje nema.

Istu vakcinu koja primaju francuska deca, nemačka deca – primaju i naša deca. Izbor vakcina u čitavoj zapadnoj Evropi je takav da one moraju da budu izuzetnog kvaliteta i da budu obavezno kontrolisane.“, navodi profesor Tiodorović i dodaje: “Ova zemlja nikada nije koristila vakcine koje nisu prošle kontrolu”.

Profesor Tiodorović smatra da je priča o vakcinama poslednjih godina politizovana. Ocenjuje da često oni koji su protiv vakcinacije zapravo priču koriste da bi zbunili ostale.

Foto: NTV
prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog

“Zvanični deo struke, Lekarska komora, Srpsko lekarsko društvo, svi koji se bave naukom i strukom, svi koji se ozbiljno postavjalju su se složili i oni su ZA vakcinaciju, i zvanično i nezvanično”, navodi on.

Kako dodaje, on je protiv kažnjavanja već je za demokratski, otvoren proces i razgovor. Ipak, smatra da rasprave treba da se vode u stručnim krugovima. Pred roditelje, objašnjava, treba da se izađe sa konkretnim, zvaničnim informacijama, jer se u suprotnom događa upravo ovo čiji smo svedoci i sada – roditelji su zbunjeni i uplašeni.

On takođe dodaje da je najvažnije da roditelji budu dobro informisani. Smatra da se to može postići samo ukoliko pedijatri imaju dovoljno vremena da se posvete deci, što se samo sistemski može rešiti.

Srbiji je potreban fond koji će biti namenjen vakcinama, kao i Nacionalni savet za imunizaciju, gde će sedeti ljudi sa najvećim znanjem i iskustvom, i koji će na osnovu nauke i struke donositi odluke”, zaključuje profesor.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com