Društvo

Podeljena mišljenja oko vakcinisanja protiv gripa: Nišlije i za i protiv – imaju i objašnjenje (VIDEO)

Od kraja septembra do danas u Domu zdravlja dato 6800 doza

U anketi Niških Vesti Nišlije imaju različita mišljenja u vezi vakcina protiv gripa, oni koji bi da se vakcinišu imaju dobar razlog za to, oni koji su nepoverljivi ipak će malo da sačekaju, dok su neki izričito protiv.

U niškom Domu zdravlja od kraja septembra dato je 6800 doza cepiva, potvrdila je za Niške Vesti Danijela Nešić, pomoćnica direktora ove zdravstvene ustanove.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Niške Vesti (@niskevesti)

Procenat građana Srbije koji su vakcinisani protiv sezonskih bolesti i respiratornih infekcija nizak je i ove godine, rečeno je danas na regionalnom okruglom stolu “Ko rano rani” u Beogradu.

Učesnici skupa u organizaciji Foruma pacijenata Srbije i Respiratornog edukativnog centra ocenili su da su najvažniji razlozi niske stope vakcinacije u regionu nepoverenje u državu i u zdravstveni sistem.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodina Vladimir Petrović ocenio je da je u Srbiji oko dva miliona građana starijih od 65 godina i onih sa hroničnim zdravstvenim problemima, kojima je vakcina neophodna kako bi se izbegle komplikacije zbog već oslabljenog imuniteta.

“Mislim da je vakcina tekovina civiliazcije i ne znam zašto ljudi imaju otpor. Protiv gripa bi trebalo svi da se vakcinišemo, pogotovo oni koji imaju neke zdravstvene probleme”, izjavila je potpredsednica Foruma pacijenata Srbije Olja Ćorović.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Vladan Šaponjić rekao je da problem predstavlja i primer koji daju zdravstveni radnici, jer je u većini medicinskih ustanova vakcinisano oko 20 odsto radnika.

“Vakcina ima dovoljno za sve i one su besplatne, odnosno pokrivene zdravstvenim osiguranjem”, kazao je Šaponjić.

Hrvatski pedijatrijski infektolog Goran Tešović izjavio je da je i u toj zemlji broj odraslih vakcinisanih protiv sezonskog gripa tradicionalno nizak i iznosi oko 17 odsto stanovništva dok je infektolog iz Slovenije Marko Pokorn rekao je da je svake godine zdravstveni sistem te zemlje preopterećen pacijentima sa respiratornim infekcijama, i da su to pretežno deca i stariji od 65 godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com