Kultura

,,The Books of Knjige“, „Pajtonovci“ sa Cetinja u pratećem programu Filmskih susreta

“The Books of Knjige – Slučajevi pravde” naziv je filma koji će biti prikazan u okviru Kino regiona, dela pratećeg programa 54. Filmskih susreta u Nišu, koji se treću godinu realizuje u bioskopu Cineplexx.

Reč je o prvom igranom filmu Humorističko-muzičke i televizijske organizacije sa Cetinja koja je svoj umetnički angažman započela devedesetih godina prošlog veka, u vreme cepanja nekadašnje Jugoslavije.

„The Books of Knjige – Slučajevi pravde“ je krimi-komedija, u čijem fokusu su dva nesposobna detektiva koji pokušavaju da reše slučaj ubistva. Naivni detektivi veruju da mogu lako da reše slučaj, a kriminalna mreža u koju su se upleli vuče ih u propast …

Film je okarakterisan kao “komedija koja pomera granice” ili “najbrutalnija krimi – komedija od kada je propala Juga”. Poruke, kažu Buksovci, neke posebne, nema.

Foto: SP

Nikakvu poruku ovim filmom nismo hteli da prenesemo, a nisam siguran da mi išta želimo da poručimo i kažemo. Jednostavno, ja lično mislim, da, ako je čovek zdrav i ako mu je sve OK, da mu je život više smešan nego nešto drugo. Tako da, kad posmatrate ljude oko sebe, njihove navike, uključujući i nas, to je presmešno. Problemi ljudski su svuda isti, na celoj planeti. Suština je da se mi bavimo problemima koji mogu svakome i svuda da se dese. I onda to bude baš smešno”, kaže Buksovac Aleksandar Radunović Popaj, koji je i gitarista popularne crnogorske rok grupe Perper sa Cetinja.

Film je za kratko vreme osvojio publiku u regionu, a svoju premijeru u Srbiji imao je pre nešto manje od dve godine. Ljudi su dobro reagovali, kažu, možda i zbog toga što je tematika filma nešto što svi mi živimo svakodnevno.

Naše glavno oružje je cinizam – kritike prema vlasti, crkvi, pa čak i prema samoj ljudskoj prirodi. Nismo nezadovoljni životom, mi lepo živimo. Jednostavno su nam smešne neke stvari i trudimo se da to što je smešno, prikažemo drugim ljudima. E sad, ono što je nama smešno, drugim ljudima možda jeste možda nije. Zato kad god im postane neprijatno, a ima nekih neprijatnih scena, mogu da izađu iz bioskopa. Dobra stvar je to što je ulaz u bioskop, ovaj put zbog festivala, besplatan“, u svom maniru objašnjava Aleksandar Radunović Popaj.

Foto: SP

Buksovce nazivaju crnogorskim “Pajtonovcima”, a neretko i “Nadrealistima”, novog milenijuma.

Može se reći da smo po senzibilitetu humora dosta slični “Nadrealistima” i ta sličnost proizilazi iz toga što se bavimo sličnom problematikom. Sve nas na ovim prostorima muče isti problemi, suočavamo se sa istim stvarima, iste tabue pokušavamo da razbijemo i razobličimo. Konačno, bolje je tražiti smešne stvari čak i u onim najtužnijim, jer čovek jedino tako ostaje normalan i nastavlja normalno da živi”, kaže Buksovac Goran Vujović, koji se deklariše kao glumac, režiser, vodoinstalater i scenarista.

Foto: SP

Pored Popaja i Gorana ekipu Buksovaca čine i Veselin Gajović i Zoran Marković, koji su nosioci glavnih uloga. U filmu se pojavljuju i glumačke zvezde poput Nikole Kolje Pejakovića, Izudina Bajrovića, Nebojše Glogovca, Zorana Kesića, dok glavnu žensku ulogu igra Tihana Ćulafić. Muziku je pisao Nemanja Nedeljković, član benda Stereo banana iz Niša, dok dva songa duetski potpisuju sarajevski bendovi Letu Štuke i Dubioza kolektiv, i Zoster bend iz Mostara.

Koliko će dvojici hrabrih policijskih inspektora poći za rukom da reše slučaj dvostrukog ubistva, kao i da razotkriju ko je ostavio leš na farmi kamiondžija od kojih se dobija najkvalitetnije mlijeko, ko švercuje nelegalne tablete Betangin, zašto se pojavljuje zlokobni zec, ali i da li će uspeti da zločincima zadaju smrtonosni udarac, otkrijte u filmu “The Books of Knjige – Slučajevi pravde” sutra od 18 časova u bioskopu Cineplexx. Ulaz je slobodan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com