Kultura

Ta čudna magija

Vreme i mašta izrode ljubav i sreću i ono buduće što vas čeka sa radošću i sve to posvete mališanima. Ožive lutke, cvetovi, oblavi i šta još ne i eto priče uz slatko prividjen je.

Niško lutkarsko pozorište i ove godine radost mališana, okićeno priznanjima, brojnim prestavama i uspesima koji traju. Na njih podseća Zorica Filipović zadužena da sve to prenese javnosti.

“I tekako smo zadovoljni ovom godinom. Do kraja godine imaćemo ukupno šest premijera i to je zaista lep broj. Radi se i o tome da su to lepe divne prestave namenjene različitim uzrastima, različite tehnike su primenjene, neke su dramske neke su lutkarske, tako što se tiče ove godine zaista zadovoljni. Bilo je dosta gostovanja, bilo je festivala i vrednih nagrada.”

Pozorište lutaka Niš učestvovalo je na devet festivala i osvojilo  10 nagrada.

“Iz meseca u mesec se putovalo negde i ovih deset nagrada svedoče o tome da smo uradili dobar posao, postavili dobre predstave koje putuju i osvajaju nagrade. Ove godine osvojili smo i jedan Grand pri što je velika čast, imali smo jednu nagradu dečijeg žirija, a ostale su nagrade stručnog žirija. Treba istaći i nagradu što je naš kolega reditelj i glumac Zoran Lozančić posthumno dobio na poslednjem susretu profesionalnih pozorišta Srbije koji je održan nedavno u Subotici. Nagrada je dodeljena za životno delo i ukupan doprinoz za razvoj lutkarstva.”

Bliži se kraj godine, decembar je i Deda mraz najpre dodje u lutkarsko pozorište da obraduje mališane.

“Dvadeset prvog eto nama Deda Mraza. Pripremamo jednu lepu predstavu i očekujemo puno mališana kao i svake godine. Predvidjamo da će za deset dana proći kroz naše pozorište oko 8000 mališana. Biće tu Deda Mraz, tu su paketići, jedna lepa praznična atmosvera u kojoj podjednako uživaju i deca i odrasli. I tako lutke žive.”

Nek teče radost ko planinska reka dok kristalne sfere mame u novo, podstičući misli što leteti znaju. Možda je to slatko prividjenje, ili su ko pena, moji laki snovi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com